Ga naar inhoud

25 november 2021Vervoer

Tips om een aanrijding met je auto te voorkomen

De kans dat je met je auto betrokken raakt bij een aanrijding is ongeveer 4%. Dat blijkt uit de schadeclaims* die bij Univé zijn ingediend. Soms beperkt de schade zich tot blikschade. Maar de impact kan groter zijn. Een ongeval helemaal uitsluiten lukt niet. Maar met onze tips kun je het wel zoveel mogelijk voorkomen. En uit de analyse van onze cijfers blijken een aantal opmerkelijke verschillen die we je niet willen onthouden.

Sommige automerken zijn vaker betrokken bij een aanrijding

Van de veelvoorkomende automerken dienden verzekerden van Univé met een SEAT (2,7%), BMW (2,62%) en Audi (2,49%) relatief het vaakst een claim in op hun autoverzekering door aanrijding. De automerken Volvo (2,84%) en Volkswagen (2,44%) volgden op de voet en maken zo de top vijf compleet.

Daarentegen claimden Daihatsu-rijders (1,66%) het minst vaak schade door een aanrijding, evenals Kia- (1,97%) en Nissan-rijders (1,98%).

Regionale verschillen bij aanrijdingen

Bovenaan de lijst van provincies waar de meeste aanrijdingsschade wordt gemeld, staat Limburg met 2,98% van de verzekerden. De top 3 bestaat verder uit Zuid-Holland en Noord-Brabant. Opmerkelijk is dat Zeeland met een bijna gemiddeld claimpercentage een middenmoter is wanneer het gaat om aanrijdingen in het algemeen. Maar deze provincie is koploper in het aantal eenzijdige aanrijdingen. De Zeeuwen kwamen vier keer vaker ongewild met een object in botsing dan de gemiddelde Nederlander.

Autoschade door aanrijding per provincie

Meer aanrijdingen in stedelijke gebieden en met bestelwagens

Voorspelbaar, maar het blijkt ook uit de analyse, is dat de kans op een aanrijding in stedelijke gebieden (3,35%) hoger is dan in niet-stedelijke gebieden (1,90%).

Qua carrosserie zijn bestelwagens (3,11%) het vaakst betrokken bij aanrijdingen, gevolgd door combi’s (2,53%) en sedans (2,49%). Voor auto’s met een softtop (1,51%) wordt het minst vaak een beroep gedaan op de autoverzekering.

Bruine en zwarte het auto’s vaakst betrokken bij aanrijding

Bruine en zwarte auto’s veroorzaken de meeste aanrijdingen. Respectievelijk 4,2% en 4,1% claims werden ingediend door bestuurders van bruine en zwarte auto’s. Daarentegen zorgt een crèmekleurige auto (1,6%) voor de minste claims bij een aanrijding. 

Maar het zijn niet-allesbepalende premiefactoren

De autoverzekeringspremie wordt mede bepaald door het automerk en je woonplaats. Maar er zijn meer factoren van belang, zoals bouwjaar van de auto, leeftijd van de bestuurder en de opgebouwde schadevrije jaren. Bovendien zijn aanrijdingsschades slechts een deel van de totale schadelast.

Tips om een aanrijding te voorkomen

Univé vindt verkeersveiligheid belangrijk. Door bewuste en gefocuste verkeersdeelname is het mogelijk het aantal ongevallen te verminderen. De kans op een aanrijding valt nooit volledig uit te sluiten. Maar met deze tips beperk je de kans erop:

  • Rij mono. Gebruik je mobiele telefoon niet wanneer je achter het stuur zit. Een kort moment van afleiding kan al fataal zijn.
  • Houd voldoende afstand tot de andere weggebruikers, ga niet bumperkleven. En geef fietsers en voetgangers de ruimte.
  • Geef duidelijk en op tijd richting aan.
  • Gebruik je verlichting, ook overdag. Maar verblind tegenliggers niet in de avond.
  • Vermijd rijden bij slecht weer zoals mist
  • Onderhoud jouw auto goed, denk ook aan de juiste bandenspanning en schone ruiten.
  • Pauzeer voldoende, zeker bij lange autoritten. Stop na maximaal 2 uur autorijden voor minimaal 15 minuten pauze.
  • Houd je aan de verkeersregels, zoals het dragen van autogordels, de maximumsnelheid respecteren en zonder alcohol achter het stuur.

Toch aanrijdingschade?

Heb je toch schade door een aanrijding aan je eigen auto of die van een ander? Dan is het prettig als je een goede autoverzekering hebt. Een WA-autoverzekeringvergoedt alleen schade die je aan een ander hebt toegebracht. Schade aan je eigen auto wordt vergoed vanuit een All Risk-autoverzekering.

*Verantwoording onderzoekscijfers

De onderzoekscijfers waarop Univé dit bericht baseert zijn opgesteld op basis van eigen data. Natuurlijk was 2020 een vreemd jaar voor iedereen. Ook voor verzekeraars, want er werd veel minder autogereden en dus werden er ook minder schades gemeld. Om dit te compenseren, heeft Univé voor dit onderzoek de cijfers van 2019 en 2020 bij elkaar opgeteld en daar het gemiddelde van genomen.

Deel dit bericht