Ga naar inhoud

Sociaal stoken in de tuin

Buiten vuur stoken of barbecueën: veel mensen vinden niets gezelliger. Maar het kan ook voor grote ergernis zorgen bij je buren. Bijvoorbeeld omdat ze de rook niet fijn vinden. Of omdat ze er gezondheidsklachten door krijgen. Natuurlijk wil je de overlast voor je buren en het milieu zoveel mogelijk beperken. Maar: hoe doe je dat? En hoe zorg je dat je stookt volgens de regels?

Tip: heb je zelf last van houtrook in je tuin? Lees wat je kunt doen bij rookoverlast van de buren.

Mag ik buiten koken op vuur?

Je mag overal in je tuin een vuurtje stoken om te koken, bakken en braden. Ook mag je gewoon barbecueën. Wel is het zo dat je hierbij geen brandgevaar of overlast mag veroorzaken. Ook kan jouw gemeente soms een gebied in je tuin aanwijzen waarin je (tijdelijk) niet mag barbecueën of stoken.

Tips voor minder rookoverlast

  • Gebruik een elektrische barbecue of gasbarbecue: deze barbecues geven minder rook dan barbecues met houtskool of briketten.

  • Gebruik een barbecue met een vetopvangplaatje: dit plaatje voorkomt dat er ongezonde rook in de lucht komt wanneer je vlees grilt.

Buiten hout stoken, mag dat?

Buiten vuur stoken is toegestaan. Wel is het belangrijk dat je je houdt aan de wettelijke regels voor vuur maken in de tuin.

Regels voor hout stoken

  • Je stookt in een barbecue, vuurkorf, vuurpot, gelpot, buitenkachel of tuinhaard. Vooral vuurpotten en gelpotten veroorzaken weinig stank en luchtvervuiling.

  • Je stookt met schoon en droog hout dat een vochtpercentage van minder dan 20% heeft.

  • Het hout is onbehandeld. Er zit dus geen verf, lijm, lak, beits of impregneermiddel op.

  • Het hout is onbewerkt. Stoken met bewerkt hout als sloophout, spaanplaat en multiplex is verboden.

  • Je mag niet stoken met andere materialen zoals snoeihout, plastic, karton of textiel.

Hoe ongezond is hout stoken?

Of anderen nu wel of geen last hebben van het vuurtje in je tuin: hout stoken is altijd ongezond. Niet alleen voor je buurtgenoten, maar ook voor jou en jouw gezin. Dit komt doordat er bij het stoken schadelijke stoffen in de lucht komen. 

Houtrook is schadelijk

In houtrook zitten stoffen als fijnstof, kankerverwekkende koolwaterstoffen (PAK’s) en koolmonoxide. Tijdens het stoken verspreiden deze giftige stoffen zich niet alleen in de buitenlucht: ze komen ook je huis en andere huizen binnen. Via de kieren, naden of ventilatieroosters van de woning, bijvoorbeeld. Daardoor ademen jij en anderen in de omgeving dus altijd houtrook in.

Mogelijke klachten

Houtrook inademen kan al gauw leiden tot allerlei gezondheidsklachten. Zoals een benauwd gevoel, veel hoesten en soms zelfs blijvende problemen met de longen. Dit is vooral het geval bij kwetsbare groepen zoals ouderen, kinderen en mensen met gevoelige longen of een longziekte. Bij deze mensen kan een beetje houtrook al zorgen voor klachten.

Met welk hout stook ik het gezondst en duurzaamst?

Wil je zo gezond en duurzaam mogelijk stoken? Dan kun je het beste hakhout gebruiken dat onbehandeld en 2 jaar gedroogd is. Hiermee stook je het schoonst.

Houtsnippers

Houtsnippers zijn een goede en duurzame keus. Kies het liefst voor houtsnippers met deze twee keurmerken:

  • Better Biomass

  • EN Plus A1 (EN+ A1)

Houtbriketten

Een andere verantwoorde keus is houtbriketten. Kies bij voorkeur voor briketten waar geen lijm, paraffine of bindmiddel op zit. En controleer ook of ze een FSC-keurmerk of PEFC-keurmerk hebben. Dan weet je zeker dat het hout uit verantwoord beheerde bossen komt.

Wil je meer weten over schoon en veilig hout stoken? Lees dan in ons artikel hoe je dit doet.

Tips om rookoverlast bij de buren te beperken

Gelukkig zijn er allerlei manieren waarop je kunt genieten van je houtkachel, tuinhaard of vuurkorf, zonder dat anderen daar onnodig veel last van hebben. Met deze tips stook je gezonder én gezelliger.

1. Check de Stookwijzer

Ga je een vuurtje maken? Check dan altijd eerst de Stookwijzer. Deze wijzer geeft gelijk aan of het handig is om op dat moment in jouw buurt te stoken. Zo kun je beter niet stoken als het mistig of windstil is. De rook blijft dan namelijk te lang hangen en dat veroorzaakt te veel overlast.

2. Check het stookalert van het RIVM

Controleer ook de actuele stookalerts in Nederland. Het RIVM kan een stookalert geven als de kwaliteit van de lucht erg slecht is. Of als er sprake is van bepaald weer waarin je beter niet kunt stoken.

3. Gebruik schoon hout

Je mag alleen stoken met schoon hout. Dit betekent dat het hout niet bewerkt of behandeld is. Stoken met hout waar verf, beits, lijm of impregneermiddel op zit, is dus verboden. Als je dit verbrandt, komen er namelijk extra veel giftige stoffen in de lucht.

4. Gebruik droog hout

Ook is het belangrijk dat je altijd droog hout gebruikt. Hiermee stook je schoner en komt er minder schadelijke rook vrij. Bovendien houd je het vuur veel makkelijker aan de gang met droog hout: vochtig hout geeft namelijk een sissend vuurtje, kleinere vlammen en kolen die nauwelijks gloeien.

Droog hout herken je aan scheuren of een loszittende schors. Je kunt ook een vochtmeter voor hout gebruiken om te controleren of het hout droog genoeg is. Het hout is geschikt voor verbranding als het een vochtpercentage van minder dan 20% heeft.

Lees meer over hoe droog hout moet zijn, hoe je dit meet en hoe je hout zelf droogt.

5. Verbrand geen andere materialen

Oude kranten, kartonnen dozen, restjes textiel… Alle materialen die geen schoon en droog hout zijn, vallen onder restmaterialen. Als je hiermee stookt, dan ben je volgens de wet afval aan het verbranden. Dit is niet alleen verboden, maar veroorzaakt ook veel rook, vliegas en dus meer overlast.

Binnen stoken: hoe doe je dat veilig en verantwoord?

Thuis opwarmen bij de open haard of houtkachel: dat wil je natuurlijk óók zo veilig, verantwoord en gezond mogelijk doen. Zorg daarom dat je minimaal één keer per jaar de schoorsteen laat vegen. Met een schone schoorsteen gaat de rook goed naar buiten en is de kans op een schoorsteenbrand een stuk kleiner.

Ga je liever niet zelf de ladder op? Dan biedt de schoorsteenservice van Univé uitkomst. Er komt dan jaarlijks een schoorsteenveger bij je langs. Die reinigt en onderhoudt de schoorsteen voor je. Wel zo makkelijk.