Ga naar inhoud

Druk cv ketel

Voor een goede werking van jouw cv-installatie is het belangrijk dat deze de juiste waterdruk heeft. Veel problemen hebben dan ook te maken met de druk van je cv-ketel. Als de druk te hoog of juist te laag is kunnen er zich verschillende problemen voordoen. Zoals kou in huis, maar ook schade aan de installatie.

Hoeveel bar moet de cv-ketel hebben?

Voor de meeste cv-ketels is een druk tussen de 1,5 en 2 bar het best. Bar is de eenheid waarmee waterdruk gemeten wordt. Hoe meer bar de meter aangeeft, hoe hoger de waterdruk van jouw cv. Het is belangrijk dat je regelmatig de druk van je cv-ketel controleert. Zo kun je tijdig actie ondernemen wanneer de druk te hoog of te laag is.

Druk van de cv-ketel is te hoog

Zie je bij het controleren dat de druk van jouw cv-ketel te hoog is? Dan lopen je installatie én je woning risico om schade op te lopen. Een te hoge waterdruk kan namelijk zorgen voor:

  • schade aan het expansievat
  • waterschade doordat de drukbeveiliging opent

Als de druk in je cv te hoog is kun je deze eenvoudig verlagen door de cv-ketel te ontluchten.

Jouw cv ontluchten

Druk van de cv-ketel is te laag

Staat er op de meter een druk van minder dan 1,5 bar? Dan is de druk in je cv-ketel te laag. Dat zorgt niet direct voor schade, maar wel voor ongemak. De installatie kan het warme water dan niet goed rondpompen en de ketel kan uitvallen.

De verwarming wordt dan bijvoorbeeld niet warm, of je hebt weinig warm water onder de douche. Uiteindelijk kan de cv-ketel ook beschadigen door een te lage druk. Om dit te voorkomen kun je de cv bijvullen.

Jouw cv bijvullen


Tot slot is het goed om vervolgens in de gaten te houden of de waterdruk van je cv op het juiste niveau blijft. Na het vullen kan deze altijd iets teruglopen omdat het water zijn weg nog moet vinden in de leidingen.

Maar als deze in de dagen erna langzaam steeds verder terugloopt kan er iets anders aan de hand zijn. Bijvoorbeeld een lekkage, of een kapot expansievat. Raadpleeg in zo'n geval een erkend cv-monteur of laat cv-ketel onderhoud uitvoeren.

Cv-ketel onderhoud aanvragen