Ga naar inhoud

Warmtepomp & cv: wat zijn de mogelijkheden?

Er zijn verschillende mogelijkheden voor de combinatie warmtepomp/cv. Wij leggen u graag uit wat er mogelijk is met een hybride warmtepomp en cv ketel.

Een warmtepomp aansluiten op cv: het kan!

Als u energie wilt besparen en richting een gasloze toekomst wilt bewegen, dan is een hybride warmtepomp op uw bestaande cv een prima tussenweg. Zo hoeft u nog niet direct afstand te doen van uw bestaande centrale verwarming. 

Wat is een hybride warmtepomp precies?

Kort door de bocht is het een cv-ketel met warmtepomp ernaast, De hybride warmtepomp draait op elektriciteit, dus niet op gas. Maar hij is wel gekoppeld aan de centrale verwarming voor het geval dat het buiten heel koud is. Pas op dat moment verbruikt u gas om het huis te verwarmen. Al wanneer uw woning matig geïsoleerd is, is een hybride warmtepomp geschikt voor u. Denk hierbij aan dubbel glas, spouwmuurisolatie en dakisolatie.

Een hybride warmtepomp gebruikt warmte uit de lucht en slaat deze warmte op in een boiler of buffervat. Dit wordt gebruikt om uw woning of water te verwarmen. Er is een kleine binnenunit en een buitenunit, net zoals bij een airco het geval is. De buitenunit haalt de warmte uit de buitenlucht, tot zelfs bij -20 graden. Het systeem werkt dus niet alleen bij warm weer.

Twee soorten warmtepompen

Lucht/lucht en lucht/water zijn de twee soorten warmtepompen die beschikbaar zijn. De lucht/water-variant is eigenlijk een omgekeerde koelkast: hij zet buitenlucht om in energie om uw woning te verwarmen door deze af te geven aan de cv-installatie. Wilt u een warmtepomp op bestaande cv aansluiten, dan is dit het type dat u zoekt. De andere variant, lucht/lucht, is vergelijkbaar met een airco. Hij geeft zijn aan de buitenlucht onttrokken warmte direct af via de lucht in de woning. 

Lucht/water-warmtepompen zijn efficiënter dan de andere varianten worden daarom het meeste toegepast, mede doordat deze wél op een bestaande cv aangesloten kunnen worden.

Zorg goed voor uw verwarmingssysteem met cv-onderhoud van Univé

Om te voorkomen dat u problemen krijgt met uw verwarming is het belangrijk om uw cv-ketel minimaal één keer per twee jaar te laten onderhouden. Univé heeft hiervoor een handig onderhoudsabonnement: cv-onderhoud. Voor een vast bedrag per maand komt er dan elke 2 jaar een lokale vakman bij u langs om uw cv-ketel te onderhouden. Zo voorkomt u schade aan het systeem, koolmonoxidevergiftiging, een koude douche of zelfs brand. Ook krijgt u altijd hulp bij storingen. Cv-onderhoud maakt deel uit van Veilig Wonen. Dat is een verzameling diensten die allemaal te maken hebben met zorgeloos wonen.