Ga naar inhoud

Expansievat: wanneer vervangen?

Het expansievat en de cv-ketel horen bij elkaar. Maar hoe werkt een expansievat precies, hoe kan hij kapot en wanneer moet u hem vervangen? U leest er hier meer over.

Zo werkt een expansievat

Als water verwarmd wordt, zet het uit met 3%. Wordt het kouder, dan krimpt het. Dit zorgt voor drukverschillen in een gesloten systeem. Uw centrale verwarming is zo’n gesloten systeem, vandaar dat de drukverschillen hier worden opgevangen met een expansievat.

Omdat de metalen buizen van uw cv niet kunnen uitzetten, kan eventueel extra watervolume terecht in het karakteristieke rode drukvat. De twee helften van het expansievat worden van elkaar gescheiden door een membraan. Aan de ene kant is het vat gevuld met stikstof, aan de andere kant met water uit het leidingsysteem. Zodra er meer volume is door uitzetting, wordt het stikstof dichter op elkaar gedrukt. Dit zorgt ervoor dat er geen gevaarlijke drukopbouw ontstaat.

Expansievat ontluchten? Niet nodig!

Het is verstandig om regelmatig de centrale verwarming te ontluchten. Zo voorkomt u rammelende geluiden door luchtbellen in het systeem. Maar het expansievat ontluchten hoeft niet. Dat zou immers de drukverhouding tussen de gedeeltes met stikstof en water verstoren. Wel is het goed om de luchtdruk van het expansievat af en toe te laten controleren. Dit kan tijdens het reguliere onderhoud.

Is uw expansievat kapot?

Er kunnen allerlei redenen zijn waarom uw verwarming niet meer optimaal werkt. Te weinig waterdruk, een kapotte circulatiepomp, lekkage… Maar het kan ook zijn dat uw expansievat kapot is. Dat kunt u eenvoudig zelf testen door met een moersleutel of ander hard voorwerp tegen de bovenkant en onderkant van het vat te tikken. Hoort u tweemaal hetzelfde geluid, dan is het membraan stuk en is het volledige expansievat gevuld met water.

Wanneer moet u het expansievat vervangen?

Gemiddeld gaat het rode drukvat zo’n 7 jaar mee. Maar als u pech heeft, gaat er eerder iets stuk. Aan de andere kant: als u mazzel heeft, kan het expansievat nog jaren langer mee. Tik er een paar keer per jaar tegenaan om te horen of het membraan zijn werk nog doet. En laat een professional uw cv-installatie regelmatig controleren en onderhouden.

Zorg goed voor uw expansievat met cv-ketel onderhoud van Univé

Om te voorkomen dat uw expansievat kapot gaat, is het belangrijk om uw expansievat/cv-ketel minimaal één keer per twee jaar te laten onderhouden. Univé heeft hiervoor een handig onderhoudsabonnement: cv-ketel onderhoud. Voor een vast bedrag per maand komt er dan elke 2 jaar een vakman bij u langs om uw cv-ketel te onderhouden. Zo voorkomt u schade aan het systeem, koolmonoxidevergiftiging, een koude douche of zelfs brand. Ook krijgt u altijd hulp bij storingen. Cv-ketel onderhoud maakt deel uit van Veilig Wonen. Dat is een verzameling diensten die allemaal te maken hebben met zorgeloos wonen. 

Stel nu uw Veilig Wonen-pakket samen