Ga naar inhoud

Temperatuur van vloerverwarming: hoe werkt dat?

Wat is de ideale temperatuur voor vloerverwarming? Wat betekent dit voor uw cv? Hoe wordt die temperatuur geregeld door de thermostaat? Lees hier meer.

Hoe komt de temperatuur bij vloerverwarming tot stand?

Verwarming via de vloer werkt als volgt: de hele vloer wordt geleidelijk opgewarmd, waarna deze warmte wordt afgegeven aan de hele kamer. Snel even de huiskamer of keuken opwarmen is er dus niet bij, de temperatuur van de vloerverwarming stijgt of daalt namelijk uitsluitend geleidelijk.

De ideale temperatuur voor vloerverwarming

Om te bepalen wat voor uw situatie de ideale temperatuur voor vloerverwarming is, zijn meerdere zaken van belang. Uw eigen voorkeur speelt natuurlijk mee, maar ook het zo efficiënt mogelijk instellen van uw vloerverwarming. Daarnaast speelt mee dat er verschil is in temperatuur als de vloerverwarming als hoofdverwarming wordt gebruikt of als bijverwarming naast bijvoorbeeld een cv of open haard.

Als hoofdverwarming is de ideale temperatuur van vloerverwarming (of beter gezegd: de gevoelstemperatuur zoals de thermostaat die meet) vergelijkbaar met die van een cv-installatie. Denk aan 18 tot 21 graden. Maar als bijverwarming zou hij op een lagere temperatuur kunnen om aangename warmte te verspreiden. Overigens is het warme water dat in de buizen van de vloerverwarming loopt tussen de 30 en maximaal 40 graden. De regeling voor de temperatuur van de vloerverwarming verloopt dus iets anders dan bij een cv-ketel.

De juiste thermostaat voor vloerverwarming

Wist u dat u met de juiste thermostaat de temperatuur van de vloerverwarming in meerdere ruimtes apart van elkaar kunt instellen? Let er dus op dat u hiervoor kiest, als dit van toepassing is in uw situatie. Ook kunt u met de thermostaat de vloerverwarming uitzetten als u dat wilt. Dat is echter niet altijd het beste idee. Mocht u een tijdje niet in huis of in de desbetreffende kamer zijn, zet de temperatuur dan liever laag in plaats van alles uitzetten. Het opnieuw opwarmen van vloerverwarming kost namelijk veel energie. Bovendien duurt het een tijd voordat de ruimte weer op temperatuur is.

Vloerverwarming als bijverwarming? Kies dan voor cv-onderhoud van Univé

Als in uw huis de behaaglijke temperatuur van vloerverwarming én uw cv moet komen, is het belangrijk om uw cv-ketel minimaal één keer per twee jaar te laten onderhouden. Univé heeft hiervoor een handig onderhoudsabonnement: cv-onderhoud. Voor een vast bedrag per maand komt er dan elke 2 jaar een vakman bij u langs om uw cv-ketel te onderhouden. Zo voorkomt u schade aan het systeem, koolmonoxidevergiftiging, een koude douche of zelfs brand. Ook krijgt u altijd hulp bij storingen. Cv-onderhoud maakt deel uit van Veilig Wonen. Dat is een verzameling diensten die allemaal te maken hebben met zorgeloos wonen.