Nepal eten
Ga je op reis naar Nepal en ben je benieuwd naar het eten? De Nepalese keuken is een combinatie van lekkere en gezonde gerechten. Het eten in Nepal vertelt ook veel over de tradities en het dagelijks leven van de Nepalezen. Ook proef je hoe smaken en invloeden van buurlanden India, Tibet en China samenkomen in de gerechten. Op deze pagina lees je alles wat je moet weten: wat eten ze in Nepal?
Ontbijt in Nepal
Het ontbijt in Nepal is vaak eenvoudig maar gezond. Veel mensen beginnen de dag met ‘roti’, een plat brood. Soms eten ze hier ‘dahlsoep’ (linzensoep) bij. Een ander typisch ontbijt is ‘dahi’. Dahi is yoghurt die geserveerd wordt met suiker en kruiden.
Ook ‘dhido’, een pap van bloem waaraan langzaam kokend water wordt toegevoegd, is een populair ontbijt in Nepal. Dhido ook wel gegeten tijdens de lunch of het avondeten. Bij het ontbijt drinken Nepalezen vaak ‘chiya’. Dit is een populaire kruidenmelkthee. Deze thee past goed bij het ontbijt, maar wordt ook bij andere maaltijden of tussendoor gedronken.
Lunch in Nepal
De lunch is in Nepal de belangrijkste maaltijd van de dag. Tijdens de lunch genieten veel Nepalezen van een traditionele ‘dal bhat’. Dit is een linzensoep (dahl) in combinatie met rijst (bhat) en groenten. Dahl en Bhat vormen samen een groentecurry, met hierin vaak het kruid kurkuma, wat het gerecht zijn mooie kleur geeft.
Nepalezen eten vaak meerdere keren per dag ‘momos’. Dit zijn gestoomde dumplings gevuld met vlees, groenten en soms ook kaas. Momos worden ook vaak bij de lunch geserveerd. Daarnaast is ‘thukpa’, een noedelsoep met groenten en soms vlees, erg populair als lunch. Vooral op koudere dagen wordt er veel noedelsoep gegeten.
Bij de lunch eten de Nepalezen ook vaak ‘achar’, een pittig bijgerecht van ingelegde groenten. Dit zijn groenten die in een zout- of azijnoplossing worden bewaard. Zo blijven ze langer houdbaar en krijgen ze een zure, pittige smaak.
Diner in Nepal
Het diner in Nepal lijkt vaak op de lunch, waarbij ‘dal bhat’ en ‘thupka’ favoriete gerechten zijn. Ook bij het Nepalese diner wordt ‘momos’ vaak als bijgerecht geserveerd. Daarnaast wordt er ook wel ‘sekuwa’ gegeten. Dit is vlees dat gemarineerd is in kruiden, vaak geserveerd met rijst en/of plat brood.
Bij het diner kan ook ‘gundruk’ worden geserveerd. Dit zijn gefermenteerde bladgroenten die een unieke smaak geven aan het gerecht. Gefermenteerd betekent dat eten of drinken langer goed blijft door een natuurlijk proces met bacteriën of gisten. Sommige Nepalezen eten als diner liever lichte maaltijden. Vaak serveren ze hierbij ‘sel roti’, een knapperige, zoete snack gemaakt van rijstmeel.
Nepalese snacks
Nepal heeft verschillende lekkernijen, zowel zoet als hartig. Een hartige lekkernij is bijvoorbeeld ‘choila’. Dit is gekruid of gegrild vlees dat vaak koud wordt geserveerd, vaak samen met rijst. Ook ‘samosa’ is een hartige snack. Dit is een gefrituurde deeghapje met een vulling van aardappelen, erwten en kruiden.
Daarnaast is er ‘chatamari’, een pannenkoek van rijstmeel, belegd met groenten en vlees. Dit eten de Nepalezen vaak tijdens festivals en andere bijzondere feesten.
Ook voor de zoetekauw zijn er Nepalese lekkernijen die je niet mag missen. Een bekende zoete lekkernij is ‘yomari’, een gevuld gebakje gemaakt van rijstmeel en suiker. Een andere zoete optie is ‘sel roti’, een knapperig donutachtig broodje dat ze vaak tijdens de feestdagen in Nepal eten.
Een zorgeloze reis
De Nepalese keuken heeft veel te bieden. Wil jij genieten van het eten en drinken in Nepal? Sluit van tevoren een reisverzekering voor Nepal af. Met een reisverzekering ben je goed voorbereid op onverwachte gebeurtenissen en 24/7 verzekerd van hulp. Bijvoorbeeld als je ziek wordt tijdens je reis. Of als je je bagage kwijt raakt: sluit hiervoor de aanvullende dekking Bagage en geld af. Zo ga je met een gerust gevoel op reis.
Je sluit jouw reisverzekering al binnen een paar klikken af.