Eten in China
Ga je op reis naar China en ben je benieuwd naar het eten? De Chinese keuken staat bekend om zijn grote afwisseling in smaken, kruiden en technieken. Daardoor heeft deze keuken veel te bieden. In China eten ze per regio verschillend. Er zijn verschillende soorten keukens, waardoor er veel te beleven valt. Lees hier alles over eten in China.
Regionale verschillen in de Chinese keuken
China is een groot land, en dat zie je terug in zijn keukens. Elke regio heeft zijn eigen specialiteiten en smaken. Toch zijn er vier bekende keukens waarvan je de invloeden overal in China terugziet:
● De Kantonese keuken: Zachte, lichte smaken met veel stoom- en roerbakgerechten.
● De Sichuan-keuken: Bekend om zijn pittige en kruidige gerechten, vaak met de Sichuanpeper.
● De Shandong-keuken: Veel gebruik van zeevruchten, rijke en zoute smaken.
● De Jiangsu-keuken: Fijne, zoet-zoute gerechten met veel vis en soep.
In Noord-China eten ze veel tarweproducten zoals noedels, dumplings en gestoomde broodjes. Ook Pekingeend is een bekend gerecht dat er al honderden jaren geserveerd wordt. Het is eend die langzaam wordt gedroogd en in een speciale oven wordt gebakken. De krokante huid geeft het gerecht veel smaak.
Ook kun je in Noord-China gerechten als ‘rou jia mo’ (Chinese hamburger) eten. Je vindt deze hamburger vaak op markten en straatkraampjes door heel China.
In Zuid-China kun je genieten van rijstgerechten met milde en lichte smaken. Hier staat de Cantonese keuken centraal, waarin veel dimsum-gerechten en gestoomde vis voorkomen. Dimsum is een verzameling van kleine gevulde deeghapjes die traditioneel worden geserveerd bij Chinese thee (yum cha). Ze worden vaak gevuld met zoetigheid, vlees, vis, tofu of groenten. Dimsum wordt vaak gegeten als ontbijt of lunch en is bedoeld om te delen.
In de keuken van Oost-China draait het om zoet-zoute smaken. Hier kun je terecht voor gerechten met knapperig varkensvlees in zoetzure saus (tang cu li ji) en verse zeevruchten zoals gebakken garnalen. Een populair gerecht is ‘hong shao rou’. Dit is varkensvlees dat langzaam wordt gestoofd in een zoete, donkere saus van sojasaus, suiker en rijstwijn.
Deze regio staat bekend om zijn pittige en kruidige smaken, zoals in de Sichuan-keuken. Gerechten als ‘mapo tofu’ en ‘kung pao kip’ zijn typische voorbeelden. ‘Mapo tofu’ bestaat vaak uit blokjes tofu, knoflook, lente-ui en gember. Vaak serveren ze dit gerecht in een dikke, kruidige saus die zowel pittig als hartig is.
‘Kung pao kip’ bestaat uit malse kip, knapperige noten en pittige pepers. Het heeft een licht pittige smaak, maar ook een vleugje zoetigheid dankzij de saus. Meestal eten de Chinezen dit met gestoomde rijst.
In Centraal China eten ze vaak hartige gerechten zoals stoofschotels en soep. Een voorbeeld hiervan is Hotpot (Huoguo), een gedeelde maaltijd met verschillende ingrediënten in een kruidige bouillon. Het is een gerecht waarbij samen eten centraal staat. De smaken kunnen worden aangepast naar wens.
Wat eten ze in China?
Net als in Nederland eten ze in China vaak drie keer per dag. Vaak eten de Chinezen tijdens de lunch en het avondeten samen. De tafel wordt dan gedekt met verschillende gerechten.
Ontbijten in China
In China begint de dag vaak met een warm ontbijt. Een populair gerecht in de ochtend is bijvoorbeeld ‘congee’ (zhou). Dit is een soort rijstepap die wordt gegeten met toppings zoals vlees, groenten of ei. Ook 'baozi' is een veel gegeten gerecht. Dit zijn gestoomde broodjes gevuld met vlees, groenten of zoetigheid. Daarnaast is voor de liefhebbers nog ‘you tiao’. Dit zijn gefrituurde deegstengels, die je eet met sojamelk.
Lunch in China
De lunch is in China vaak een uitgebreide maaltijd. Veel Chinezen eten samen en delen meerdere gerechten met elkaar. Een typisch lunchgerecht is bijvoorbeeld ‘chow mein’. Dit zijn gebakken noedels met groenten, vlees en garnalen. Of probeer dumplings (jiaozi). Dit zijn kleine deegpakketjes gevuld met vlees, groenten en vis.
Streetfood speelt ook een grote rol tijdens de lunch. Gerechten zoals ‘scallion pancakes’ (hartige pannenkoeken) zijn erg populair.
Avondeten in China
Het diner is vaak de meest uitgebreide maaltijd van de dag. Er komen vaak meerdere gerechten tegelijk op tafel, die net als tijdens de lunch worden gedeeld met familie of vrienden. Populaire gerechten zijn Pekingeend, hotpot en kung pao kip.
Chinese snacks en streetfood
China heeft een rijke streetfoodcultuur. Op markten en straathoeken vind je veel lekkere tussendoortjes zoals:
● Jianbing: Een hartige pannenkoek gevuld met ei, saus en krokante toppings.
● Tanghulu: Gesuikerde fruitspiesjes, vaak gemaakt met meidoornbessen.
● Bao bing: Dunne crêpes gevuld met groente, vlees of saus.
Desserts in China
Chinese desserts zijn vaak minder zoet dan je gewend bent. Veel desserts worden namelijk gemaakt van rijst, bonen en fruit. Een favoriet is bijvoorbeeld ‘tang yuan’. Dit zijn kleverige rijstballetjes in een zoete soep. Ook ‘douhua’ is één van de favorieten. Dit is een zachte tofu-pudding met zoete siroop en toppings zoals pinda’s. Of probeer ‘nian gao’, zoete rijstwafels die vooral veel gegeten worden rond het Chinese Nieuwjaar.
Speciaal eten tijdens de feestdagen
Ook tijdens de feestdagen in China speelt eten een belangrijke rol. Wil je weten welke feestdagen er in China gevierd worden? Lees dan onze speciale pagina hierover.
Maximaal genieten van je reis
Wil je maximaal genieten van je reis? Met een reisverzekering met werelddekking kun je zorgeloos genieten. Je bent hiermee verzekerd voor vervelende situaties. Bijvoorbeeld als je extra reis- of verblijfskosten moet maken door ziekte of een ongeval.
Je kunt ook aanvullende dekkingen afsluiten: daarmee ben je ook verzekerd als je medische kosten moet maken omdat je ziek bent geworden of als je bagage wordt gestolen. Je sluit je reisverzekering al binnen enkele minuten online af.