Ga naar inhoud

Corona en reizen

In de meeste landen gelden sinds 2023 geen coronaregels meer. Het coronavirus geldt wereldwijd ook officieel niet meer als pandemie. Daarom hebben veel landen de coronamaatregelen, zoals PCR-coronatesten afnemen voor de vakantie, opgeheven. In sommige landen zijn nog wel maatregelen, zoals het moeten doen van een zelftest. Wij vertellen je op deze pagina welke landen nog coronamaatregelen hebben en welke maatregelen dit zijn. 

Waar moet ik nog een coronatest doen voor mijn vakantie? 

Een coronatest is per juni 2023 alleen in China nog verplicht voor reizigers. Om China in te kunnen reizen, moet je een negatieve coronatest kunnen laten zien. Deze mag maximaal 48 uur oud zijn. Een PCR-test, een uitgebreide coronatest die meestal wordt afgenomen door een dokter(sassistent), is sinds 29 april 2023 niet meer verplicht. Een antigeentest, ook wel zelftest genoemd, is voldoende om het land in te mogen. 

Zijn er landen waar reizigers nog in quarantaine moeten? 

Per juni 2023 hoeven reizigers in geen enkel land meer in quarantaine vanwege het coronavirus. Of je nu vanuit Nederland of een ander land reist: er geldt nergens nog een quarantaineplicht voor buitenlandse reizigers.  

In welke landen gelden nog coronamaatregelen? 

Er gelden per juni 2023 in geen enkel land nog officiële coronaregels. Er geldt dus nergens meer een plicht om bijvoorbeeld een mondkapje te dragen. Ook niet in het openbaar vervoer, horecagelegenheden of overheidsgebouwen. In sommige landen, zoals China en Japan, worden wel vaak mondkapjes gedragen op openbare plekken. Je kunt ervoor kiezen om dit ook te doen, maar er geldt geen mondkapjesplicht. 

Daarnaast zijn maatregelen zoals het verplicht ontsmetten van de handen bij binnenkomst in alle landen inmiddels opgeheven. Verder is het nergens meer verplicht om afstand te houden van anderen om coronabesmettingen te voorkomen. 

Een reisverzekering afsluiten bij Univé 

Waar je ook heen reist, het afsluiten van een goede reisverzekering is altijd verstandig. Zo kun je rekenen op hulp als je bijvoorbeeld ziek wordt op reis of je koffer kwijtraakt. Dit zorgt ervoor dat je zorgeloos kunt genieten van je vakantie. Een reisverzekering sluit je bij Univé al in een paar minuten online af. Je berekent daarbij meteen je premie. 

Bereken je premie