Ga naar inhoud

Betalen in Duitsland

Als je naar Duitsland op vakantie of stedentrip gaat, vraag je je misschien af hoe het hier zit met betalen. Kun je gewoon overal pinnen in Duitsland? Of heb je hier contant geld of een creditcard nodig? Dit is handig om van tevoren te weten, zodat je goed voorbereid op reis kunt. Lees hier alles wat je moet weten over betalen in Duitsland. 

Munteenheid Duitsland 

In Duitsland wordt, net als in Nederland, met euro’s betaald. Dit is al zo sinds 2002. Daarvoor werd in Duitsland betaald met de Deutsche Mark (Duitse mark), die inmiddels is afgeschaft. Als je naar Duitsland reist, hoef je dus geen rekening te houden met een wisselkoers. Ook hoef je contant geld dat je meeneemt niet om te wisselen voor vertrek. 

Pinnen in Duitsland 

Je kunt in Duitsland gewoon jouw eigen pinpas gebruiken. Je hebt hier geen creditcard nodig om betalingen te doen. Het is op sommige plekken wel mogelijk om te betalen met een creditcard. Dit is met name mogelijk bij tankstations, grote hotels en restaurants, en winkelketens. Bij kleinere winkels kan dit soms ook, maar daarvoor kan jouw creditcardmaatschappij een extra bedrag rekenen. Daardoor ben je duurder uit, dus let op waar je in Duitsland je creditcard gebruikt. 

Waar je rekening mee moet houden, is dat je in Duitsland niet overal kunt pinnen. Zeker kleinere winkeltjes of cafeetjes hebben niet altijd een pinautomaat in de winkel. Daarom is het verstandig om altijd wat contant geld bij je te hebben in Duitsland. Zo kun je overal betalen, ook als er geen gelegenheid is om te pinnen. 

Contant geld opnemen kan in Duitsland bij elke geldautomaat (in het Duits Geldautomat of Bankautomat). Daarbij moet je er wel op letten dat hiervoor geld in rekening gebracht kan worden. Er zijn veel automaten waar je gratis contant geld kunt opnemen, maar bij sommige wordt een bedrag gerekend van tussen de € 2,- en € 8,-. Dit geldt vaak voor geldautomaten bij tankstations en in winkels. Houd hier dus rekening mee. Als je wilt vermijden dat je geld moet betalen om te pinnen, is het verstandig om contant geld mee te nemen vanuit Nederland. 

Met telefoon betalen in Duitsland 

Heb jij de optie om te betalen met een bankpas in je telefoon? Dan kun je hier ook in Duitsland gebruik van maken. Jouw pinpas is hier geldig, en hetzelfde geldt voor jouw digitale pinpas op je smartphone. Op plekken in Duitsland waar je kunt pinnen, kun je dus ook betalen met je telefoon. 

Reisverzekering voor Duitsland 

Of jouw vakantie of stedentrip nu naar Duitsland of een ander land gaat: een reisverzekering afsluiten is altijd handig. Met een Stedentrip verzekering kun je rekenen op hulp tijdens jouw stedentrip, bijvoorbeeld als je je spullen kwijt bent of je telefoon kapot gaat. Zo geniet je zorgeloos van jouw vakantie naar Duitsland. Een reisverzekering voor Duitsland sluit je bij Univé al in een paar klikken online af. Daarbij zie je meteen hoe hoog jouw premie uitvalt. 

Bereken jouw premie

Meer tips voor je reis in Duitsland? 

Wil je meer informatie en tips voor jouw reis door Duitsland? Univé helpt je graag veilig op weg. Lees ook eens ‘Verkeersregels in Duitsland’ of 'Pechhulp in Duitsland' of ‘Zorgverzekering in Duitsland’.