Ga naar inhoud

Schadevrije jaren opbouwen met je camper

Wanneer je geen schade claimt bij je camperverzekering, bouw je schadevrije jaren op. Het opbouwen van deze jaren is voordelig: je krijgt hier namelijk no-claimkorting voor. Hierdoor wordt je premie lager. Lees op deze pagina meer over hoe het opbouwen van schadevrije jaren met een camper werkt. 

Wat zijn schadevrije jaren?

Schadevrije jaren zijn jaren waarin je geen schade claimt bij je verzekeraar. Voor elk jaar zonder schadeclaims krijg je één schadevrij jaar. Ook als je in een jaar wel schade hebt, maar deze zelf betaalt, krijg je een schadevrij jaar. Schadevrije jaren bouw je vanzelf op vanaf het moment dat je een camperverzekering afsluit. Je verzekeraar registreert voor je hoeveel je er hebt. 

De bonus-malusladder bij je camperverzekering

Door schadevrije jaren op te bouwen, klim je op de bonus-malusladder van je camperverzekering. Dit is een systeem waarin het saldo van je schadevrije jaren wordt bijgehouden. Als je schadevrije jaren opbouwt stijg je op de ladder, als je schade claimt daal je. 

Dit heeft invloed op je premie. Wanneer je schadevrije jaren opbouwt en hoog op de ladder staat, betaal je minder premie. Je krijgt dan namelijk no-claimkorting bij je camperverzekering. Claim je schade? Dan ga je omlaag en betaal je meer premie. 

Negatieve schadevrije jaren

Als je weinig schadevrije jaren hebt en vaak schade claimt, kun je ook negatieve schadevrije jaren opbouwen. Hierdoor ga je meer premie betalen. Het heeft ook gevolgen voor de mogelijkheden om over te stappen. Als een verzekeraar ziet dat je negatieve schadevrije jaren hebt, is dat een signaal dat het risico hoog is. Een hoog risico zorgt sowieso voor een hogere premie. Het kan er zelfs voor zorgen dat een verzekeraar je afwijst als klant. 

Je schadevrije jaren opvragen

Op de polis van je camperverzekering kun je zien hoeveel schadevrije jaren je hebt. Als je de camperverzekering opzegt, geeft je verzekeraar je schadevrije jaren door bij de database Roy-data. Verzekeraars kunnen deze database inzien en bekijken hoeveel schadevrije jaren je hebt. Dit is handig als je wilt overstappen naar een andere verzekeraar. Die kan dan zien hoeveel schadevrije jaren je al hebt opgebouwd en je een passende premie geven.

Effect van schade door anderen op schadevrije jaren

Het kan ook voorkomen dat er schade ontstaat zonder dat het jouw schuld is. Bijvoorbeeld doordat een ander per ongeluk tegen je aanrijdt op een parkeerplaats. Als deze schade door de verzekeraar van de ander wordt vergoed, en niet door je eigen verzekeraar, dan gaat de opbouw van jouw schadevrije jaren verder.

Je camper verzekeren bij Univé

Met een camperverzekering van Univé ga je altijd goed verzekerd op pad. Je hebt de keuze uit een WA, WA+ of All Risk camperverzekering. Zo vind je altijd een camperverzekering die bij jou past.

Bekijk onze camperverzekeringen