Ga naar inhoud

Wat is een speed pedelec (ook wel high speed e-bike)?

Een speed pedelec, ook wel high speed e-bike genoemd, is een erg snelle elektrische fiets. Met een gewone elektrische fiets rijd je maximaal 25 km/u, maar met een speed pedelec kun je wel 45 km/u rijden. Daarom wordt een speed pedelec gezien als een bromfiets - en dus een motorvoertuig - voor de wet. Bij Univé verzeker je deze met een bromfietsverzekering. Een elektrische fiets geldt voor de wet als een fiets. Deze verzeker je met een fietsverzekering.

Regels en veiligheidseisen voor een speed pedelec 

Met een speed pedelec moet je dezelfde regels en veiligheidseisen volgen als bij een bromfiets. Voor een elektrische fiets is dit niet zo: hiervoor gelden dezelfde (verkeers)regels als voor een gewone fiets. Meer informatie over de verschillen vind je op onze pagina ‘Speed pedelec of elektrische fiets?’

Op een speed pedelec moet je, net als op een bromfiets, een helm dragen. Ook heb je een kenteken nodig. Zonder kenteken mag je niet op de openbare weg rijden met je speed pedelec. Een speed pedelec krijgt een geel kenteken, net als een bromfiets die 45 km/u kan.  

Daarnaast mag niet iedereen een speed pedelec besturen. Zo moet je minimaal 16 jaar zijn om erop te mogen rijden. Ook moet je een geldig AM-rijbewijs (brommerrijbewijs) hebben. Heb je een rijbewijs B (autorijbewijs)? Hier zit ook het AM-rijbewijs bij. Ook dan mag je dus een speed pedelec besturen.  

Je speed pedelec verzekeren 

Omdat een speed pedelec gezien wordt als een bromfiets, heb je hier ook een WA-verzekering voor nodig. Dit is in Nederland wettelijk verplicht voor alle motorvoertuigen. Met een WA-verzekering ben je verzekerd tegen schade die je met je speed pedelec veroorzaakt aan anderen en hun spullen. Bij Univé verzeker je je speed pedelec gemakkelijk met onze bromfietsverzekering.  

Meer informatieOf bereken nu je premie

Heeft u antwoord op uw vraag gekregen?