Ga naar inhoud

Moet ik mijn boot registreren?

Er zijn verschillende verplichtingen rondom het bezitten van een boot. Denk bijvoorbeeld aan de regels rondom een vaarbewijs of bootbenodigdheden die je verplicht aan boord moet hebben. Naast deze twee onderdelen moet een boot in verschillende gevallen ook geregistreerd worden.

Welke boot moet je registeren?

Niet alle boten hoeven geregistreerd te worden. Alleen een snelle motorboot moet geregistreerd worden. Een snelle motorboot is een boot die sneller kan dan 20 km/u en korter is dan 20 meter. Bijvoorbeeld een waterscooter of jetski, maar ook een rubberboot. Om deze vaartuigen te besturen moet je ook minimaal 18 jaar zijn en een vaarbewijs hebben. Daarnaast zijn er ook nog verplichte bootbenodigdheden die je aan boord moet hebben.

Hoe kan ik mijn boot registeren?

Heb je een nieuwe boot gekocht die nog niet geregistreerd is? Je kan de boot registeren bij het RDW. Dan krijg je van hun jouw registratienummer. Wanneer je een snelle motorboot tweedehands hebt gekocht zal de vorige eigenaar al in het bezit zijn van een registratiebewijs. Deze heb je nodig om de boot over te schrijven.

Registratiebewijs en registratieteken

Een snelle motorboot moet dus geregistreerd worden. Boot geregistreerd? Dan ontvang jij een registratiebewijs en moet jouw boot beschikken over een registratieteken.

Aan het registratieteken zijn verschillende eisen gesteld:

  • De kleur van de stickers moet sterk afwijken van de achtergrond
  • De tekens mogen niet snel vervagen of loslaten
  • Het registratieteken moet aan beide kanten van het vaartuig staan
  • Afmeting van sticker bij motorboot: Minimaal 150 mm hoog en 100 mm breed, de dikte van de letters moet minimaal 20 mm breed zijn.
  • Afmeting van sticker bij waterscooters en jetski’s: Minimaal 100 mm hoog en 60 mm breed, de dikte van de letters moet minimaal 15 mm breed zijn.

Het registratieteken dient als een kenteken voor je boot. Hij moet daarom altijd aanwezig zijn. Er zijn drie soorten registratietekens namelijk YA-12-34, 12-34-YA en 1-YA-123. Je registratieteken plak je op je boot met stickers. Deze stickers zijn bij verschillende websites te bestellen.

Veilig het water op met je boot? Zorg dat je hem ook goed verzekerd hebt met een bootverzekering.

Meer informatie over de Univé Bootverzekering