Ga naar inhoud

Varen in Italië

De prachtige kustlijnen en mooie meren maken Italië een bekend land om te varen. Ben je zelf van plan om te gaan varen in Italië? Zorg dan dat je goed voorbereid bent. Het is namelijk belangrijk dat je in bezit bent van de juiste documenten en bootbenodigdheden.

Vaarbewijs

De regels in Italië kunnen soms wat verwarrend zijn, maar er wordt wel streng op gecontroleerd door de politie. Zo zijn de regels omtrent een vaarbewijs anders wanneer je een boot huurt dan wanneer je jouw eigen boot meeneemt.

Boot huren

In Italië is het erg makkelijk om een boot te huren. Een van de voordelen is dat je pas een vaarbewijs nodig hebt wanneer jouw huurboot een vermogen heeft van meer dan 40 pk. Dit geldt alleen als je binnen 6 mijl van de kust blijft. Als je de open zee op gaat dan moet je in het bezit zijn van een vaarbewijs 2.

Eigen boot

In Italië zijn ze strenger wanneer je met jouw eigen boot gaat varen. Dan moet je namelijk al in het bezit zijn van een vaarbewijs als jouw boot een vermogen heeft van meer dan 5 pk. Hiermee geldt ook dat wanneer je verder dan 6 mijl van de kust gaat varen je vaarbewijs 2 moet hebben.

ICC Italië

In Italië wordt er ook gevraagd om een ICC. ICC staat voor ‘Internationaal Certificaat van Competentie’ en is eigenlijk gewoon je vaarbewijs. De vaarbewijzen voor de recreatievaart zijn sinds 1 januari 2010 voorzien van een ICC. Vaarbewijs 1 is een ‘ICC for inland waters’. Vaarbewijs 2 is een ‘ICC for inland and coastal waters’. Je Nederlands vaarbewijs is dus automatisch een internationaal vaarbewijs als je hem na 2010 hebt ontvangen.

Bootverzekering

Is een bootverzekering verplicht in Italië? Het antwoord op deze vraag is ja. Volgens de Italiaanse wetgeving moet elk vaartuig dat wordt gebruikt op de Italiaanse wateren verzekerd zijn tegen aansprakelijkheid voor schade aan derden. Je moet dus minimaal een WA-verzekering hebben. Deze WA-verzekering moet een schade dekken voor minimaal 500.000 euro. De Bootverzekering van Univé dekt schade tot maar liefst 5 miljoen euro.

Naast de verplichte WA-verzekering kun je er ook voor kiezen om aanvullende dekkingen af te sluiten. Zoals Beschadiging, Diefstal, Pechhulp, Ongevallendekking en Rechtshulp. Hoewel deze aanvullende dekkingen niet verplicht zijn, bieden ze wel extra bescherming tijdens het varen.

Let op! Om verzekerd te zijn in Italië met de bootverzekering van Univé moet je wel het juiste vaargebied hebben afgesloten.

Italië Certificaat

Voor je mag varen naar Italië heb je een verzekeringsbewijs nodig. Dit is het Internationale Verzekeringsbewijs (IVB) of ter wel het Italië Certificaat (IC) en geeft aan dat je een WA-verzekering hebt die voldoet aan de Italiaanse eisen. Deze kan je telefonisch bij ons aanvragen.

Verplichte bootaccessoires

De verplichte bootaccessoires volgens de Italiaanse voorschriften lijken op die van de Nederlandse vereisten. Je moet namelijk de volgende benodigdheden aan boord hebben:

  • Een anker en ankerlijn van minimaal 25 meter.
  • Brandblussers.
  • Een bootshaak en peddel.
  • Een handlenspomp.
  • Navigatieverlichting en noodsignalen die voldoen aan de eisen.
  • Een reddingsvest (met CE-keurmerk) voor elke persoon aan boord.
  • Een verbandtrommel.
  • Een vlag van herkomst - in dit geval de Nederlandse vlag.
  • Een waterdichte zaklamp met reservebatterij.

Jouw boot goed verzekerd

Dus ga je op vakantie naar Italië en ben je van plan om je boot mee te nemen? Zorg dan dat je minimaal een WA-verzekering hebt voor je boot en dat je het bijbehorende verzekeringsbewijs bij je hebt. Daarnaast moet je ook in de meeste gevallen in het bezit zijn van een vaarbewijs. Zo ga je goed voorbereid met je boot op vakantie.

Meer informatie over de Univé Bootverzekering