Ga naar inhoud

Varen in Kroatië

Kroatië is een populair vakantieland. Ook onder de schippers. Kroatië bestaat uit allemaal verschillende kleine eilandjes waar je makkelijk met de boot naar toe vaart. Dus ben jij van plan om jouw boot mee te nemen op vakantie? Lees dan eerst goed welke officiële documenten je nodig hebt om te mogen varen in Kroatië.

Vaarbewijs in Kroatië

In tegenstelling tot Nederland, is in Kroatië een vaarbewijs verplicht voor elke boot met een motor en zeilboten. Alleen voor zeilboten korter dan 3 meter is geen vaarbewijs nodig. Waar dit in Nederland afhankelijk is van de snelheid en grootte van een boot, heb je hem in Kroatië dus altijd nodig. In Kroatië wordt er wel onderscheid gemaakt tussen vaarbewijs 1 en vaarbewijs 2.

Vaarbewijs 1

Je hebt voldoende aan vaarbewijs 1 wanneer je niet verder dan 1 mijl van de kust vaart met een klein bootje. Ga je verder het water op? Dan zal je al gauw vaarbewijs 2 nodig hebben.

Vaarbewijs 2

Heb je een boot die langer is dan 3 meter? Dan moet je in het bezit zijn van vaarbewijs 2. Dat is klein vaarbewijs 1 en klein vaarbewijs 2. Dit geldt niet alleen voor motorboten, maar ook voor zeilboten.

ICC Kroatië

In Kroatië wordt er ook gevraagd om een ICC. ICC staat voor ‘Internationaal Certificaat van Competentie’ en is eigenlijk gewoon je vaarbewijs. De vaarbewijzen voor de recreatievaart zijn sinds 1 januari 2010 voorzien van een ICC. Vaarbewijs 1 is een ‘ICC for inland waters’. Vaarbewijs 2 is een ‘ICC for inland and coastal waters’. Je Nederlands vaarbewijs is dus automatisch een internationaal vaarbewijs als je hem na 2010 hebt ontvangen. 

Bootverzekering

Net zoals een vaarbewijs, is een bootverzekering ook verplicht in Kroatië. Je moet dus in ieder geval een WA-verzekering hebben voor je boot. Dit is de wettelijke aansprakelijkheidsverzekering en zorgt ervoor dat je verzekert bent voor schade die je aan anderen toebrengt. Naast de verzekering, moet je ook een internationaal verzekeringsbewijs (IVB) hebben in Kroatië. Deze moet je dus altijd bij je hebben op de boot. Een internationeel verzekeringsbewijs ontvang je in het Engels. Deze kan je telefonisch bij ons aanvragen.

Let op! Om verzekerd te zijn in Kroatië met de bootverzekering van Univé moet je wel het juiste vaargebied hebben afgesloten.

Vaarvignet

Om te mogen varen in Kroatië moet je in het bezit zijn van een vaarvignet. Zorg ervoor dat je deze hebt aangeschaft voordat je het water op gaat. Een vaarvignet kun je online aanschaffen of bij de meeste havenmeesters in Kroatië. Ga je in Kroatië een vaarvignet aanschaffen? Dan kan de havenmeester vragen om een bewijs van je verzekering (IVB) en de eigendomspapieren (ICP of een RDW registratiebewijs).

Jouw boot goed verzekerd

Dus ga je op vakantie naar Kroatië en ben je van plan om je boot mee te nemen? Zorg dan dat je minimaal een WA-verzekering hebt voor je boot en dat je het bijbehorende verzekeringsbewijs bij je hebt. Daarnaast moet je ook in het bezit zijn van een vaarbewijs en moet je voordat je het water op gaat een vaarvignet hebben. Zo ga je goed voorbereid met je boot op vakantie.

Meer informatie over de Univé Bootverzekering