Ga naar inhoud

Wanneer heb je een vaarbewijs nodig?

Ga je een dagje het water op met de boot van je vrienden of huur je een boot met je gezin? Dan is het goed om te weten wanneer je een vaarbewijs nodig hebt. Dit is namelijk afhankelijk van drie factoren: de grootte van de boot, de maximale snelheid en waar je de boot voor gebruikt. We leggen je graag uit hoe dit precies in elkaar zit.

Varen zonder vaarbewijs

In bepaalde gevallen is het verplicht om een vaarbewijs te hebben. Wanneer is een vaarbewijs verplicht? Als één of meerdere van de onderstaande punten geldt voor jouw boot:

  • Jouw boot kan sneller dan 20 km/u;
  • is langer dan 15 meter;
  • of wordt beroepsmatig gebruikt.

Is geen enkel punt van toepassing op jouw boot? Dan is het niet verplicht om een vaarbewijs te hebben. Wel moet jouw boot een bootnaam hebben.

Welk vaarbewijs heb ik nodig?

Er zijn vier soorten vaarbewijzen: een Klein vaarbewijs (KVB), Grootpleziervaartbewijs (GPb), Beperkt groot vaarbewijs (BGVB) en Groot vaarbewijs (GVB).

In het schema hieronder zie je wanneer je een Klein vaarbewijs nodig hebt en wanneer niet.

Pleziervaartuigen tot 15 meter lengte die niet sneller kunnen varen dan 20 km/u.Geen
Pleziervaartuigen met een lengte tot 25 meter die sneller kunnen dan 20 km/u.Klein vaarbewijs
Bepaalde schepen die bedrijfsmatig gebruikt worden met een lengte van 15 tot 20 meter.Klein vaarbewijs
Pleziervaartuigen van 25 tot 40 meter.Grootplezierbewijs
Schepen voor bedrijfsmatig gebruik van 20 tot 40 meter.Beperkt groot vaarbewijs
Schepen van minimaal 40 meter.Groot vaarbewijs
Passagiersschepen van meer dan 12 passagiers.Groot vaarbewijs
Sleep- of duwboten (hier is een uitzondering op)*.Groot vaarbewijs

Bron: Binnenvaartbesluit op wetten.overheid.nl. Zie: artikel 13 t/m 17.

*De uitzondering voor de sleep- of duwboot geldt wanneer het vaartuig niet bedrijfsmatig wordt ingezet, maar als pleziervaartuig. Afhankelijk van de lengte valt hij dan onder het Klein vaarbewijs, Beperkt groot vaarbewijs of Groot vaarbewijs.

Is een Klein vaarbewijs verplicht voor jouw type boot? Houd er dan rekening mee dat er ook nog onderscheid is in Klein vaarbewijs 1 en Klein vaarbewijs 2. Klein vaarbewijs 1 is geldig voor op de rivieren, kanalen en kleine meren. Met Klein vaarbewijs 2 mag je ook op de grote wateren en kustwateren.

Veilig het water op

Een vaarbewijs heb je niet voor niks. Het zorgt ervoor dat je kennis hebt van de vaarregels en weet hoe je moet handelen in verschillende situaties op het water. Heb je geen vaarbewijs? Lees dan eerst de vaarregels door, dan weet je wat je op het water kan verwachten.

Het kan alsnog gebeuren dat je onbedoeld schade toebrengt aan een andere boot, ook al houd je je aan de vaarregels. Overweeg daarom in ieder geval een WA-verzekering. Mocht je per ongeluk schade toebrengen aan een ander, dan ben je in ieder geval verzekerd.

Sluit nu af