Ga naar inhoud

Verplichte bootbenodigdheden

Als booteigenaar is het essentieel om te weten welke verplichtingen en veiligheidsmaatregelen je moet treffen voordat je het water op gaat. We bespreken hieronder de bootbenodigdheden die je verplicht aan boord moet hebben.

Wat moet ik aan boord hebben?

Voor het hebben van een boot gelden bepaalde verplichtingen. Bijvoorbeeld de situaties waarin een vaarbewijs verplicht is of de gevallen waarin jouw boot geregistreerd moet zijn. Wat je vervolgens aan boord moet hebben is afhankelijk van het soort boot dat je hebt. Voor snelle motorboten zijn namelijk een paar dingen verplicht om aan boord te hebben. Een snelle motorboot is een boot die korter is dan 20 meter en sneller kan dan 20 km/u.

De volgende vijf onderdelen zijn verplicht om aan boord een snelle motorboot te hebben:

1.Een vaarbewijs

Het is niet alleen verplicht om in het bezit te zijn van een vaarbewijs wanneer je met een snelle motorboot vaart, je moet hem ook aan boord hebben. Net zoals met een rijbewijs voor de auto moet je aan kunnen tonen dan je hem hebt.

2. Een registratiebewijs

Een snelle motorboot moet geregistreerd zijn. En net zoals met het vaarbewijs moet je het registratiebewijs ook aan boord hebben en kunnen laten zien wanneer nodig. Naast het registratiebewijs moet jouw boot ook een registratieteken hebben. Deze moet aan beide kanten van je snelle motorboot zichtbaar zijn.

3. Dodemansknoop

Een dodemansknoop is verplicht voor snelle motorboten. Een dodemansknoop is een koord die bevestigd is aan de pols van de bestuurder. Mocht er iets gebeuren waardoor de bestuurder van de boot valt, dan wordt het koord meegetrokken en stopt de motor automatisch. Zo gaat de boot er niet vandoor en brengt het geen andere mensen in gevaar.

4. Reddingsvesten

Bij een snelle motorboot moet er voor elke opvarende een reddingsvest zijn. Een stuurman moet wel een reddingsvest aan wanneer deze staat tijdens het varen. Toch is het altijd handig om reddingsvesten aan boord te hebben, ook bij andere soorten boten. Het is nooit overbodig.

5. Brandblusser

Een brandblusser is ook verplicht om aan boord te hebben. Bij een snelle motorboot moet je minimaal één brandblusser van 2 kg hebben.

Bootverzekering

Naast de verplichte bootbenodigdheden die ervoor zorgen dat jij zo veilig mogelijk het water op gaat, is het ook goed om na te denken over een bootverzekering. Een ongeluk zit in een klein hoekje, daarom wil je goed verzekerd zijn. Met een bootverzekering ga je net wat zekerder het water op.

Meer informatie over de Univé Bootverzekering