Ga naar inhoud

Wegenbelasting elektrische auto

De elektrische auto maakt een enorme opmars. Ieder jaar zet de groei van het aantal elektrische auto’s weer door. Zo is de groei in 2022 bijna verdubbeld ten opzichte van 2021.  

Veel mensen vragen zich af: betaal je voor je elektrische auto wegenbelasting? Het antwoord op die vraag luidt voorlopig nog: nee. In de afgelopen jaren heeft de Nederlandse regering de aanschaf van elektrische auto’s willen stimuleren. Om deze reden bieden zij vrijstelling van motorrijtuigenbelasting (MRB, ook wel wegenbelasting genoemd) tot 2025. Maar hoe zit het met de wegenbelasting elektrische auto na 2025? Univé vertelt u er graag meer over. 

Wegenbelasting elektrische auto tot 2025 

Volledig elektrisch rijden draagt bij aan een beter klimaat en milieu en dat wil de Rijksoverheid stimuleren. U betaalt daarom vooralsnog geen wegenbelasting voor een elektrische auto tot 2025. Voorheen zou deze regeling gelden tot 2020, maar de termijn hiervan is verlengd. Ook voor plug-in hybride auto’s met een uitstoot van maximaal 50 gram CO2 per kilometer ontvangt u als eigenaar 50% korting op uw wegenbelasting. 

Lees ook: wegenbelasting berekenen.

Alle fiscale voordelen elektrische auto 

Naast de wegenbelasting die u niet betaalt tot 2025, heeft u nog extra fiscale voordelen als het gaat om elektrisch rijden. De fiscale voordelen van elektrisch rijden hebben wij hier voor u op een rijtje gezet: 

  • Vrijstelling van de wegenbelasting tot 2025. 

  • Vrijstelling van BPM (belasting op personenauto's en motorrijwielen) omdat de elektrische auto geen directe CO2-uitstoot heeft. 

  • Aanschafsubsidie voor nieuwe en tweedehands elektrische auto’s voor particulieren. Deze is jaarlijks aan te vragen, maar beperkt verkrijgbaar. 

Waarom geen wegenbelasting elektrische auto tot 2025? 

Veel mensen kiezen voor elektrisch rijden en dat is niet voor niets. Het is beter voor het milieu, verbruikt minder en een vaak genoemd voordeel van elektrisch rijden is natuurlijk het feit dat u voorlopig nog geen wegenbelasting betaalt. De overheid heeft voor het aanmoedigen van elektrisch rijden een goede reden. Omdat het verbruik van een elektrische auto aanzienlijk minder is dan dat van een brandstofauto en elektrisch rijden beter is voor het milieu en klimaat, wordt dit in Nederland aangemoedigd door de overheid.  

Verzekering elektrische auto 

Heeft u onlangs een elektrische of hybride auto aangeschaft? Bij Univé kunt u uw elektrische auto goed verzekeren. Uw laadkabel is bij WA+ en All Risk meeverzekerd. Met de aanvullende pechhulp wordt u ook geholpen wanneer uw accu leeg is.  

Uw laadpaal is niet verzekerd met deze autoverzekering. Deze hoort bij uw woning en valt daarom onder de opstalverzekering van Univé.