Ga naar inhoud

Verbruik elektrische auto

De elektrische auto heeft de laatste jaren een flinke opmars gemaakt. Elektrische auto’s worden steeds betaalbaarder en zijn minder vervuilend dan brandstofauto’s. Voor velen is vooral dat laatste een belangrijke reden om te kiezen voor een elektrische auto. Maar wat verbruikt een elektrische auto nou eigenlijk? En wat kost dat verbruik? Daarin neemt Univé u graag mee.

Hoeveel verbruikt een elektrische auto? 

Bij een benzine- of dieselauto wordt vaak gezegd dat de auto ‘één op twintig’ rijdt. Dit betekent dat de auto 1 liter brandstof verbruikt op 20 kilometer afstand. Bij elektrische auto’s gaat deze berekening echter niet op. 

Bij een elektrische auto wordt het verbruik berekend aan de hand van kWh. Dit staat voor kilowattuur. Het verbruik wordt hierbij nog steeds berekend aan de hand van het aantal kilometers dat gereden wordt, echter: in plaats van brandstof staat hier nu energie-eenheid tegenover. Het verbruik wordt dan aangeduid als ‘15 kWh per 100 kilometer’. 

Beïnvloedingsfactoren op het elektrische verbruik 

Net als bij benzine- en dieselauto’s is het verbruik van een elektrische auto afhankelijk van een aantal factoren. Denk bijvoorbeeld aan: 

  • Het gewicht van de auto 

  • Het vermogen van de motor 

Wist u dat elektrische auto’s altijd automatisch zijn? In tegenstelling tot een normale verbrandingsmotor heeft de elektromotor geen verschillende versnellingen. Deze werkt namelijk bij iedere snelheid. Een elektrische auto heeft daarom geen schakelbak en is altijd een automaat.

Bent u van plan om de overstap te maken op een elektrische auto, bijvoorbeeld vanwege de milieuvoordelen? Of misschien een ander duurzaam alternatief, zoals de waterstofauto? Laat u zich dan vooral informeren bij een dealer. Zij vertellen u graag alles over (zuinig) elektrisch rijden. Daarnaast geeft het maken van een proefrit ook veel gevoel bij deze nieuwe manier van rijden.  

Lees ook: de kosten van een elektrische auto

Overstappen op elektrisch rijden

Wist u overigens dat ook rijstijl invloed heeft op het verbruik van een elektrische auto. Denk bijvoorbeeld aan remmen en optrekken. Bij een autoverzekering van Univé krijgt u ook direct toegang tot onze Veilig op Weg App. Hiermee krijgt u gemakkelijk inzicht in uw rijstijl. Niet alleen op het gebied van zuinig rijden, maar ook op het gebied van veilig rijden. Bij veilig rijgedrag krijgt u als beloning maximaal 10% korting op uw totale autopremie (inclusief aanvullende dekkingen). Dat is Veilig op Weg van Univé.

We hebben meer tips bij uw keuze om een auto te (ver)kopen.