Ga naar inhoud

Rij mono: veilig in de auto

Als u auto rijdt, doet u dat natuurlijk het liefst zo veilig mogelijk. U doet uw gordel om en houdt u aan de verkeersregels. Maar rijdt u ook al mono? En wat houdt mono rijden precies in? We geven u er graag meer informatie over.

Wat is mono rijden?

Mono staat letterlijk voor één of alleen. In de verkeerscampagne ‘Rij mono’ betekent het vooral: ongestoord onderweg zijn zonder afleiding van uw smartphone. Appen en bellen in het verkeer, zorgt namelijk vaak voor gevaarlijke situaties in het verkeer. 

Enkele cijfers op een rij:

Smartphone en het verkeer

  • Jaarlijks leidt het gebruik van een smartphone in het Nederlandse verkeer tot enkele tientallen verkeersdoden en honderden gewonden!
  • Het lezen of schrijven van een bericht op uw smartphone maakt de kans op een ongeval 2,5x groter.
  • De helft van alle 10 miljoen smartphonegebruikers in Nederland gebruikt de smartphone in het verkeer.

(Bron: Ministerie van Infrastructuur en Milieu)

Verkeerscheck Mono van Univé en VVN

Univé vindt verkeersveiligheid heel belangrijk. Daarom zijn we sinds 2020 partner van Veilig Verkeer Nederland met als doel: een veiliger verkeer voor iedereen. Rijden zonder afleiding is hierbij een belangrijk thema.

Een van de eerste acties die voortkwam uit onze samenwerking met VVN  is de ontwikkeling van de Verkeerscheck Mono. Dit is een verkeersquiz over rijden zonder afleiding.

Start de Verkeerscheck Mono

Boetes voor appen en bellen in het verkeer

Het is verboden om uw telefoon tijdens het fietsen of autorijden in de hand te houden of te bedienen. Sinds 1 juli 2019 geldt dit ook voor fietsers. Door de politie betrapt worden in het verkeer met een telefoon in de hand kost je een flinke boete. Voor bestuurders van motorvoertuigen kost een boete voor appen en/of bellen in het verkeer € 420,-. Fietsers betalen € 160,- voor deze overtreding. 

U mag in de auto de telefoon wel (handsfree) bedienen via het dashboard als u dat voor het rijden instelt. Spraakbediening tijdens het autorijden is ook toegestaan. 
Het verbod geldt trouwens voor meer zaken dan alleen de telefoon. U kunt ook een boete krijgen voor het bedienen van mediaspelers, tablets en navigatiesystemen tijdens het autorijden. 

Mono rijden: zo regelt u het

Hoe zorgt u er nu zelf voor dat u niet afgeleid wordt tijdens het autorijden of fietsen? Daar heeft u verschillende opties en mogelijkheden voor.

  • Zet uw telefoon op stil of gebruik de vliegtuigmodus.
  • Schakel de optie ‘niet storen’ in op uw telefoon.
  • Maak gebruik van een app zoals de Samsung In-Traffic Reply app 
  • Doe uw telefoon in uw tas of leg hem op de achterbank zodat u er niet door afgeleid wordt.
  • Weet u zelf dat anderen onderweg zijn? Stoor hen dan niet door zelf berichten aan ze te sturen.