Ga naar inhoud

DBC: Diagnose Behandelcombinatie

Moet u binnenkort naar het ziekenhuis? Of bent u onlangs geweest? Ziekenhuizen combineren rekeningen van bijbehorende behandelingen en declareren dit in één keer. Dat heet een DBC. We leggen uit hoe dit werkt en wat een DBC precies is.

Wat is een DBC?

Het ziekenhuis brengt geen losse afspraken in rekening, maar verzamelt de kosten van alle behandelingen in een DBC (Diagnose Behandelcombinatie). Bijvoorbeeld consulten, onderzoeken, behandelingen of operaties en nacontroles. Als uw behandeling is afgerond, wordt de rekening opgemaakt op basis van de totale DBC.

De DBC wordt geopend bij de eerste zorgafspraak en heeft een termijn van maximaal 120 dagen. Daarin moet de complete behandeling afgerond zijn. Als de behandeling langer duurt, start een vervolg-DBC.

Rekening voor een behandeling van maanden terug

Soms krijgt u van Univé een rekening voor behandelingen die al een tijd geleden hebben plaatsgevonden. Dat komt omdat het ziekenhuis alle bijbehorende zorgbehandelingen bundelt in één DBC.

Verwerkingstijd tot enkele maanden

Het ziekenhuis stuurt ons een rekening nadat uw totale behandeling is afgerond of de maximale termijn van de DBC is bereikt. Vervolgens verwerken we de rekening. Die vindt u dan terug in Mijn Univé en de Univé App.

Behandelingen langer dan 120 dagen

Duurt de DBC langer dan 120 dagen? Dan start het ziekenhuis een vervolg-DBC, die apart in rekening gebracht wordt.

Late rekening voor eigen risico

Voor de verrekening van het eigen risico kijken we naar het jaar waarin de DBC is gestart. Soms komt de factuur daarom later dan verwacht. Bijvoorbeeld als de DBC doorloopt in het volgende jaar.

Voorbeeld

In december 2022 heeft u een afspraak met een arts in het ziekenhuis, waarna u in januari 2023 wordt geopereerd. Vervolgens heeft u een controle in februari.

In april 2023 stuurt het ziekenhuis ons de factuur voor het totale zorgtraject. Pas hierna sturen wij u een rekening voor het eigen risico.

In dit voorbeeld is het eerste gesprek in 2022 en heeft de complete behandeling binnen 120 dagen plaatsgevonden. De startdatum van de DBC was in december 2022, daarom tellen de kosten mee voor uw eigen risico van 2022. Omdat de DBC doorloopt in 2023, komt de rekening voor het eigen risico later dan u misschien verwacht.

Er kan maar één keer een eigen risico voor een DBC gelden. Is zoals in dit voorbeeld het eigen risico van 2022 aangesproken, dan valt de DBC niet nog eens onder het eigen risico van 2023.

Iedereen betaalt dezelfde prijs voor een behandeling

Stel, je hebt je arm gebroken en gaat naar het ziekenhuis. In de DBC zitten standaard:

  • Diagnose stellen
  • Foto's maken
  • Gips aanbrengen
  • Een controle-afspraak

Het ziekenhuis reken één vaste, gemiddelde prijs. Daarbij maakt het niet uit of er één of meer foto’s worden gemaakt. En of er één of meer controle-afspraken zijn geweest. De ene patiënt heeft minder zorg nodig dan gemiddeld, de ander meer. Iedereen betaalt dezelfde prijs. Ook als je weinig zorg nodig hebt, betaal je de gemiddelde prijs. Hierdoor kan de rekening hoger uitvallen dan verwacht.

In termijnen betalen

We begrijpen dat het vervelend is als u onverwacht een hoge rekening krijgt. Wilt u de rekening graag in termijnen betalen? Geen enkel probleem. Bij Univé sluit u eenvoudig zelf een betalingsregeling af.