Ga naar inhoud

25 oktober 2021Ondernemen

Wat als cybercriminelen je melkrobot saboteren?

Bij cybercriminaliteit denken mensen vaak aan hightech spionage of ingewikkelde inbraken in computersystemen. Maar in veel gevallen van cybercriminaliteit gaat het om inbraak door gebruik te maken van kleine kwetsbaarheden. Dat kan ook in de agrarische sector gebeuren.

Denk hierbij aan cybercriminelen die je melkrobot saboteren of de temperatuur in de stal aanpassen. Computers die niet goed geüpdatet zijn of e-mailaccounts met een simpel wachtwoord. De mens is hier bijna altijd de zwakke schakel. Dus helpen wij je graag bij het voorkomen van cyberschade. 

Bij agrarische bedrijven loopt vaak privé en zakelijk gebruik van internet door elkaar, bijvoorbeeld kinderen die huiswerk maken of met vrienden chatten. Dit kan je netwerk extra kwetsbaar maken. Om jezelf en je bedrijf beter tegen cybercriminaliteit te beschermen, hebben we een checklist opgesteld. 

De Univé-checklist:

  • Voer software-updates automatisch uit.
  • Gebruik sterke wachtwoorden in een wachtwoord-app. Schrijf je wachtwoorden nooit op!
  • Installeer goede antivirussoftware en firewalls en update deze ook regelmatig. Dit gaat vaak automatisch.

  • Maak regelmatig back-ups. Vergeet hierbij niet te testen of het terugzetten van de back-up goed gaat. Vraag een IT-bedrijf eventueel om hulp.

  • Voer altijd een twee factor authenticatie in, dit is een veilige(re) manier van inloggen.

  • Breng in kaart welke apparatuur is gekoppeld via wifi aan je computernetwerk of mobiele apparaten, of dat van een leverancier.

  • Maak een noodplan. Welke stappen moet je ondernemen mocht jouw bedrijf slachtoffer worden van cybercriminaliteit. 

En belangrijk: wees voorzichtig! Klik niet zomaar op onbekende bestanden, links en advertenties. Lijkt iets te mooi om waar te zijn? Dan is dat vaak ook het geval. Voorzichtigheid en gezond wantrouwen voorkomt een groot gedeelte van de cyberdelicten. 

Cyberhulp voor ondernemers

Jaarlijks krijgt 40% van de bedrijven te maken met cybercriminaliteit. Als coöperatie vinden we het belangrijk dat je met een veilig en zeker gevoel online bent. Daarom hebben wij onze schadeverzekeringen uitgebreid met standaard Cyberhulp.

Voorkomen, beperken, herstellen én vergoeden van cyberschade 

Met onze standaarddekking kun je 24/7 rekenen op hulp bij cybercrime. En heb je een roerende zakenverzekering en/of bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering, dan krijg je bij schade ook een vergoeding tot € 10.000 per jaar.  

Met de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering ben je verzekerd voor schade aan anderen of hun spullen. Bijvoorbeeld:  

  • Je computer is gehackt, waardoor er een virus is verstuurd naar je contacten. 

  • Je telefoon is gehackt, waardoor er persoonlijke gegevens van je klanten in verkeerde handen komen. 

Met de roerende zakenverzekering ben je verzekerd voor schade aan je eigen spullen. Bijvoorbeeld:  

  • Je hebt een virus op je computer. Wij vergoeden de kosten voor het verwijderen ervan.  
  • Je bent gehackt en je bent hierdoor gegevens kwijt. Wij vergoeden de kosten voor het herstellen van de gegevens op je computer. 
  • Je apparaat is door cybercriminaliteit niet meer bruikbaar. Wij vergoeden de kosten om het apparaat te vervangen.  

Lees meer over de vergoedingen

Univé Cyberhelpdesk 

Agrarische bedrijven zijn sterk gedigitaliseerd en daardoor kwetsbaar voor cyberaanvallen. Een hacker die je systemen aanvalt, legt niet alleen je administratie, maar je hele bedrijf plat. Twijfel je over de betrouwbaarheid van een e-mail, of is je computer gehackt en wil je weten wat te doen? Als klant van Univé kun je 24/7 bellen naar de gratis Univé Cyberhelpdesk 0592 74 22 22. Onze experts helpen je dan graag.  

Lees meer over de Univé Cyberhelpdesk.

Deel dit bericht