Ga naar inhoud

3 mei 2023Ondernemen

Voorkom een gijzeling van je computer

Je hoort of leest er steeds vaker over: ransomware-aanvallen. Ook mkb’ers en zzp’ers kunnen met ransomware te maken krijgen. Wat is het precies? En nog belangrijker: hoe voorkom je zo'n cyberaanval?

Wat is ransomware?

Ransomware is schadelijke software waarmee criminelen computers kunnen blokkeren. Je kunt dan niet meer bij e-mails en bestanden en er komen geen nieuwe opdrachten meer binnen. Het bedrijf ligt stil en pas als er losgeld betaald is, wordt de gijzeling opgeheven. Betaal je niet, dan kunnen de criminelen dreigen om privacygevoelige gegevens te lekken of te veilen op het Dark Web. Betaal je wel, dan is het maar de vraag of de computers en bestanden weer worden vrijgegeven.

Hoe herken je ransomware?

Zijn je computers of bestanden plotseling niet meer toegankelijk en wordt er losgeld gevraagd om weer toegang te krijgen? Dan ben je getroffen door een ransomware-aanval. Ransomware herken je dus pas als het al te laat is. Dat wil niet zeggen dat er niets tegen te doen is. Ransomware kan op verschillende manieren binnenkomen op een computer. Bijvoorbeeld doordat een bijlage uit een e-mail te openen waarmee onbedoeld de versleuteling van bestanden geactiveerd worden. Alert zijn op dit soort praktijken is de beste manier om een ransomware-aanval te voorkomen.

Cyber Fit worden

Ransomware-aanvallen zijn tussen 2018 en 2021 met 400% gestegen. Het is dus een risico dat je niet moet onderschatten. Je bent trots op je bedrijf en treft al allerlei maatregelen om schade te voorkomen. Ook voor schade door cybercriminaliteit verdient tegenwoordig aandacht. Dat betekent alert zijn op signalen van cybercrime en werk maken van een goede beveiliging.

Univé wil ondernemers helpen de online veiligheid te verbeteren. Daarom bieden wij je als Univé klant 1 jaar gratis de Cyber Fit Service aan. Dit is een programma waarin 7 cyberthema's behandeld worden. Jij en je medewerkers leren in dat jaar om phishing mails te herkennen. Hoe? Met toegang tot een platform met informatie en video’s over cybercrime. En met een Outlook Security Coach die phishing mails herkent. Zo maak je je bedrijf minder aantrekkelijk voor cybercriminelen. 

Maak je zaak Cyber Fit en meld je aan voor 1 januari 2025. 

Univé Cyberhulp

Heb je echt te maken met cybercrime? Bel dan direct Univé Cyberhulp op 0592 74 22 22. Ook als je geen bedrijf hebt, helpt Univé jou om je online zeker te voelen. Onze experts staan 24/7 voor je klaar. Zij helpen bij het beperken van cyberschade en waar mogelijk ook het herstellen ervan. 

Deel dit bericht