Ga naar inhoud

22 maart 2022Ondernemen

Thuiswerken? Voorzie je huis van rookmelders

Ondernemers moeten hun bedrijfspand beschermen tegen brand. En vanaf 1 juli 2022 zijn rookmelders in huizen verplicht. Hoe zit het nu als je je woning ook gebruikt voor je zaak? Of als je personeel (deels) thuiswerkt?   

Per 1 juli 2022: op alle verdiepingen een rookmelder

Rookmelders zorgen voor een stuk veiligheid. Per 1 juli 2022 is het verplicht om rookmelders op alle verdiepingen van je huis op te hangen. Goed om te weten voor je privéleven, maar ook als ondernemer. Want wat als je als ondernemer vanuit huis werkt? Of je personeel werkt (deels) thuis. Dan is het goed om ze te informeren en te weten dat je als ondernemer de plicht hebt te zorgen voor een veilige werkomgeving voor je medewerkers.

Voorkom dat je bedrijfscontinuïteit in gevaar komt

Je moet er namelijk niet aan denken dat je bedrijfscontinuïteit in gevaar komt door een brand bij je thuis. Er zijn veel ondernemers die geen bedrijfspand hebben en hun voorraad of gereedschappen thuis opslaan. Of je hebt een kamer of garage verbouwd tot bijvoorbeeld een kapsalon of schoonheidssalon. En een architect die vanuit huis werkt en zijn tekeningen thuis bewaart. Zo maar een paar situaties van ondernemers die vanuit huis werken en waarbij het goed is stil te staan bij de preventiemaatregelen voor een brand. Heb je thuis nog geen rookmelders? Goed om dit zo snel mogelijk te regelen en je personeel te informeren. Wanneer je een huis huurt moet de verhuurder van jouw huis dat regelen.  

Enkele tips

  • Plaats rookmelders op alle verdiepingen van je huis
  • Ruimtes waar een vluchtroute doorheen loopt moet een rookmelder hebben.
  • Hang een rookmelder op in een ruimte waar elektrische apparaten staan of opgeladen worden.
  • Kies een rookmelder met het Europese keurmerk NEN-EN 14604
  • Rookmelders moeten na 10 jaar vervangen worden.
  • VvE moet ervoor zorgen dat appartementencomplex voorzien is van deugdelijke rookmelders.

Lees meer tips over het plaatsen van rookmelders

Zorg dat je woonverzekering up-to-date is

Ben je ondernemer zonder bedrijfspand en werk je vanuit huis? Dan heb je een particuliere woonverzekering nodig, waarbij ook aangegeven is dat het pand zakelijk gebruikt wordt. Je bedrijfsvoorraad kun je verzekeren met de roerende zakenverzekering. Net als voor je rookmelder geldt dat je af en toe moet (laten) checken of je verzekering nog voldoet. Maak hiervoor een afspraak met een Univé-adviseur. Hij bekijkt graag samen met jou wat er voor jouw situatie precies nodig is aan dekkingen en verzekerde bedragen.

Deel dit bericht