Ga naar inhoud

5 juli 2022Ondernemen

Malware op je computer. Hoe herken je dat?

Digitale inbrekers zijn tegenwoordig actiever dan ‘gewone’ inbrekers. Bijv. door malware te installeren op jouw computer(s) en zo je privégegevens te stelen. Dit kun je voorkomen door 'cyberfit' te worden. 

Wat is malware?

Malware is de verzamelnaam voor alle kwaadaardige software zoals virussen, ransomware, spyware en adware. Criminelen kunnen daarmee bank- en inloggegevens stelen of achter privacygevoelige informatie komen. Of ze schakelen antivirussoftware op afstand uit, waardoor schadelijke programma’s op computers kunnen worden geïnstalleerd. Die computers worden vervolgens gebruikt voor het verspreiden van phishingberichten of het uitvoeren van DDos-aanvallen.

Malware kan op verschillende manieren computers binnendringen. Bijvoorbeeld door een schadelijke bijlage in een e-mail te openen. Of een website te bezoeken die gehackt is. Ook kan malware geïnstalleerd worden door het downloaden van illegale software. 

Hoe herken je malware?

Wat zijn de signalen dat je computers besmet zijn met malware? Let op als de computer zomaar uitgaat en opstarten niet meer lukt. Als je computer of de internetsnelheid trager is dan normaal. Ook kan het zijn dat er programma’s op de computer niet meer werken of dat er programma’s automatisch op geïnstalleerd zijn. Jouw computer kan door malware uiteindelijk helemaal vastlopen.

Malware op computers is vaak lastig te verwijderen. Je moet daarvoor een dure expert inschakelen. Soms moeten websites, programma’s of data gerepareerd, hersteld of vervangen worden. De volledige klantenhistorie kan verdwenen zijn. Verder kunnen er claims binnenkomen van mensen die door de malware op jouw computer schade opgelopen hebben.

Cyber Fit worden

Misschien sta je niet stil bij de online veiligheid van je bedrijf. Je bent bezig met je vak en wilt gewoon je werk doen. En is jouw bedrijf nu echt zo interessant voor cybercriminelen? Helaas wel. Zij zoeken niet uit wie ze het best kunnen hacken. Ze schieten als het ware een schot hagel af op willekeurige bedrijven in de hoop een kwetsbare computer te treffen. En die kwetsbaarheid is er als je niet weet hoe je malware op jouw computer kunt voorkomen.

Univé wil ondernemers helpen de online veiligheid te verbeteren. Daarom bieden wij je als Univé-klant 1 jaar gratis de Cyber Fit Service aan. Dit is een programma waarin 7 cyberthema's behandeld worden. Jij en je medewerkers leren in dat jaar om phishing mails te herkennen. Je krijgt toegang tot een platform met informatie en video’s over cybercrime. De Outlook Security Coach, die phishing mails herkent, kun je installeren op je computers. Zo maak je je bedrijf minder aantrekkelijk voor cybercriminelen.

Maak je zaak Cyber Fit en meld je aan voor 1 januari 2025

Univé Cyberhulp

Heb je echt te maken met cybercrime? Bel dan direct Univé Cyberhulp op 0592 74 22 22. Ook als je geen bedrijf hebt, helpt Univé jou om je online zeker te voelen. Onze experts staan 24/7 voor je klaar. Zij helpen bij het beperken van cyberschade en waar mogelijk ook het herstellen ervan. 

Deel dit bericht