Ga naar inhoud

14 december 2016

Kleine ondernemers en zakelijke verzekeringen

Blonde vrouw werkt op een zwarte laptop in haar woning.

Als kleine zelfstandige of zzp'er is het niet iets waar je als eerste bij stil staat: risico’s en verzekeringen. Als ondernemer ben je 100% of meer bezig met je klanten van een optimale service te voorzien.

In de praktijk zie ik regelmatig dat er eerst iets vervelends moet gebeuren waardoor je ervaart dat de risico’s die je als ondernemer loopt niet automatisch onder je privé-polissen zijn verzekerd. Heel vervelend. Dat geldt overigens ook als je heel kleinschalig onderneemt vanuit je eigen woning. Als je bijvoorbeeld de voorraad van je webshop in je huis bewaart. Of de gereedschappen van je klussenbedrijf.

Hoe zit het dan met de verzekering van die spullen?

Die spullen vallen niet onder je privé-inboedel. Hiervoor is een aparte verzekering, een inventarisverzekering nodig. Je verzekert je spullen hiermee tegen brand, inbraak en waterschade. Dat kost echt geen kapitalen, maar je moet het wel even regelen. Soms moet je hiervoor extra beveiliging regelen als het om heel kostbare spullen gaat, maar meestal is dat niet nodig. Of wanneer je als kleine ondernemer je kostbare gereedschap in de (bestel)auto laat liggen en de auto wordt opengebroken of gestolen? Daar is een speciale verzekering voor: de eigen vervoer verzekering. Daarmee zijn, naast inbraak en diefstal, ook schade door brand of door een aanrijding verzekerd als je spullen in de (bestel)auto worden vervoerd. Een inventarisverzekering dekt namelijk alleen de schade zolang je spullen in je huis aanwezig zijn.

En dan is er nog het aansprakelijkheidsrisico...

Dat kan om nog veel grotere bedragen gaan. Als een product dat jij via je webshop hebt geleverd niet goed blijkt te werken en iemand loopt daardoor bijvoorbeeld letsel op, kan dat flink in de papieren lopen. Of als een door jou voor een klant gebouwde website door een klein foutje bij het bouwen toch niet zo veilig blijkt te zijn als je had beloofd. Ook als een hacker klantgegevens van je opdrachtgever bemachtigt, kan dat een flinke schadeclaim met zich mee brengen. Je particuliere aansprakelijkheidsverzekering verzekert deze betaalde activiteiten niet. Je hebt dan een aansprakelijkheidsverzekering bedrijven nodig. En als je allebei die aansprakelijkheidsverzekeringen bij Univé afsluit, krijg je maar liefst 10% korting!

Neem de tijd om je er in te verdiepen

Als je slim bent… neem je nu even de tijd om je hierin te verdiepen, dat hoeft helemaal niet veel tijd te kosten. Met onze Ondernemersscan heb je dat in 10 minuten helder. Wil je je hier helemaal niet in verdiepen? Bel dan met één van onze adviseurs (0592 349 651) en laat je even bijpraten over de risico’s die je als kleine ondernemer loopt. Of je die dan ook wilt verzekeren, bepaal je zelf. Maar dan is het in ieder geval een bewuste keuze en overkomt het je niet.

Deel dit bericht