Ga naar inhoud

6 november 2020

Een goede AOV hoort er gewoon bij

Als startende ondernemer heb je veel om over na te denken. Een bedrijfsnaam bijvoorbeeld, of hoe je aan klanten komt. En dan heb je natuurlijk ook nog je administratie en andere dingen die er bij komen kijken. Want hoe verzeker je de spullen die je nodig hebt voor je werk? Of jezelf, voor als je door ziekte of een ongeval niet meer kunt werken?

Deze en andere vragen legden we voor aan Danny Lubben (35 jaar). Vanuit Zwartemeer helpt hij klanten door heel Drenthe onder de naam Tiptoptimmerwerken. Als er iets getimmerd moet worden, maar eigenlijk met alles wat je aan kluswerk in en om het huis kunt bedenken.

Doorpakken na een vliegende start

Dat Danny het druk heeft merken we al snel. Een afspraak voor een interview is namelijk niet zomaar gemaakt. “De planning zit eigenlijk tot het einde van het jaar al helemaal vol,” vertelt Danny trots. En terecht, want het is een goed teken voor een zelfstandige die pas net een jaar op eigen benen staat. Het zal vast helpen dat Danny van doorpakken weet.

Dat blijkt ook wel uit de manier waarop hij besloot voor zichzelf te beginnen. “Dat ging eigenlijk vrij snel,” vertelt Danny nuchter. “Ik werkte eerder altijd voor een uitzendbureau dat de klussen voor mij zocht. Tsja, dat kon ik eigenlijk zelf ook wel, bedacht ik me. We hebben er thuis natuurlijk wel over gepraat, maar ik heb de stap daarna snel gezet.”

Alles goed geregeld: van gereedschap tot verzekering

Die snelle stap betekent niet dat Danny slecht voorbereid aan het klussen ging. “Je moet natuurlijk investeren in zaken zoals een bus en gereedschap. Maar ik heb me ook goed voor laten lichten over welke verzekeringen ik eigenlijk nodig heb. Zodat ik bijvoorbeeld verzekerd ben als ik schade bij klanten veroorzaak. Of als er spullen uit mijn bus gestolen worden.”

Dat is natuurlijk belangrijk voor elke zelfstandige. Bijvoorbeeld voor de organisatieadviseur, die zich verzekert voor wanneer klanten door zijn advies financiële schade oplopen. Of de ontwerper, die niet kan werken als zijn computer uit het kantoor wordt gestolen.

De arbeidsongeschiktheidsverzekering kwam ook ter sprake. Maar die sloot Danny niet direct af. Er zijn immers meerdere opties voor zzp'ers.  “Tsja, die premie zet je wel even aan het denken natuurlijk. Ik hoor genoeg andere zelfstandigen die er daarom dan maar niet eens aan beginnen. Maar ik vind dat je geen zzp’er kunt zijn zonder al je zaakjes goed geregeld te hebben. Voor jezelf, maar ook voor je gezin. Want wat gebeurt er als je als zzp'er uitvalt?"

Arbeidsongeschiktheid verzekeren én voorkomen

Daar komt natuurlijk bij dat Danny in een beroep werkt waarin je nu eenmaal net iets meer risico op arbeidsongeschiktheid loopt. Dat geldt bijvoorbeeld onder andere ook voor de zzp’er in de zorg of de agrarische sector. Bovendien is de arbeidsongeschiktheidsverzekering er niet alleen voor een uitkering als je niet meer kunt werken.

Als verzekeraar helpt Univé je bijvoorbeeld ook om te voorkomen dat je arbeidsongeschikt raakt. Bijvoorbeeld met een gezondheidscheck, zodat je op tijd maatregelen kunt nemen als dat nodig is. Of door coaching van een ervaren ondernemer als je voor belangrijke beslissingen komt te staan.

Ook denken we mee over hoe je na ziekte of een ongeval op een verantwoorde manier weer aan het werk kunt. En wat je mogelijkheden zijn als dit in je oude beroep niet meer kan. Een fijn idee voor elke zelfstandige, of je nu timmerman, cateraar, webdesigner of advocaat bent. Benieuwd wat er in jouw beroep mogelijk is? Je hoort er alles over tijdens een gesprek met onze adviseur.

Deel dit bericht