Ga naar inhoud

24 juni 2020

Wat als je zelf uitvalt?

Veel ondernemers werken als ze ziek zijn noodgedwongen door. Ziekmelden en doorbetaald worden, zoals iemand in loondienst, is er immers niet bij. Maar hoe zit dat als je langdurig ziek bent, of door een ongeluk tijdelijk niet kunt werken? Dat hangt af van welke voorzorgsmaatregelen je hebt getroffen.

Waar heb je recht op bij ziekte?

In principe zijn er geen algemene voorzieningen voor ondernemers die ziek worden. Dat betekent dat je alleen kunt terugvallen op het uiterste vangnet: de bijstand. Dat zal in de meeste gevallen betekenen dat je je leefstijl flink moet aanpassen.

Soms heb je zelfs geen recht op bijstand. Bijvoorbeeld als je een eigen huis hebt met een overwaarde van meer dan € 52.500. Of wanneer je meer dan het maximaal toegestane vermogen hebt. Dit is € 12.450,- als stel of alleenstaande ouder en € 6.225,- als alleenstaande zonder kinderen. Dit zijn de bedragen die in 2020 gelden, kijk bij de Belastingdienst voor de actuele bedragen. 

Daarnaast kun je bij de gemeente een Bbz-uitkering aanvragen. Dit is een uitkering op basis van het Besluit bijstandverlening zelfstandigen. Het is dus goed om alvast eens te informeren of dit in jouw gemeente mogelijk is en wat de voorwaarden zijn.

Wat je als ondernemer zelf kunt regelen

Als je zelf niets regelt, ga je er bij ziekte of arbeidsongeschiktheid dus flink op achteruit qua inkomen. Het is daarom verstandig zelf maatregelen te treffen. Je hebt een aantal opties:

1. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering (aov)
Deze verzekering keert uit wanneer je door ziekte of een ongeluk langere tijd niet kunt werken. De uitkering van de verzekering loopt door tot aan je pensioen. Je inleg is fiscaal aftrekbaar.

2. Een flexibele aov
De kosten van deze aov zijn lager dan bij een traditionele aov. Het bedrag dat wordt uitgekeerd is vaak ook wat lager en wordt gedurende maximaal twee jaar uitgekeerd. Je inleg is fiscaal aftrekbaar.

3. Een broodfonds
Dit is een collectief van ondernemers die op basis van vertrouwen gezamenlijk geld inleggen. Wordt iemand ziek, dan ontvangt hij of zij maximaal twee jaar inkomen uit de gezamenlijke pot. Je inleg is niet fiscaal aftrekbaar.

4. Geld sparen
Je kunt natuurlijk zelf dan geld opzij zetten. Wanneer je ziek wordt, heb je reserves om van te leven. Je moet dan wel flink kunnen sparen, want aan een paar honderd euro per maand heb je waarschijnlijk niet genoeg. Houd er ook rekening mee dat je vermogensbelasting over het gespaarde geld moet betalen.

Je vindt meer informatie in ons artikel over de opties als zzp’er bij arbeidsongeschiktheid.

De gevolgen voor je bedrijf

We hebben het hiervoor gehad over wat je kunt doen om ervoor te zorgen dat je bij arbeidsongeschiktheid toch inkomen krijgt. Maar wat gebeurt er met je bedrijf als jij ziek thuis zit? Als alles stilvalt, kun je hier nadelige gevolgen van ondervinden, ook als je allang weer beter bent.

Als je personeel in dienst hebt, heb je een selectie van potentiële vervangers tot je beschikking. Kijk op die manier dus ook eens goed naar je werknemers. Zitten er mensen tussen die jouw taken kunnen overnemen als jij tijdelijk uitvalt? En als dat niet zo, wat is er dan nodig zodat ze dat wel kunnen?

Als zzp’er is dat lastiger. Het is daarom slim om in tijden dat het goed gaat contacten op te bouwen met zzp’ers in jouw branche. Sowieso goed voor je netwerk, maar ook handig voor wanneer je omkomt in het werk. Je kunt dan eens wat werk uitbesteden en hoeft zo geen nee te verkopen aan klanten. Bovendien weet je dan op wie je kunt bouwen wanneer je voor langere tijd vervanging zoekt.

Laat je professioneel adviseren

Zoals je ziet, kan een ziekte of ongeval flink wat impact hebben. Voor jou persoonlijk, maar ook voor je bedrijf. Laat je daarom eens goed informeren over de risico’s en mogelijkheden. Bij Univé staat er een persoonlijk adviseur voor je klaar, die je helpt om de beste keuze voor jouw situatie te maken.

Maak een afspraak

Deel dit bericht