Ga naar inhoud

4 februari 2022Ondernemen

De rol van gemeenten in mobiliteit

Er is een mobiliteitstransitie gaande in Nederland. Wat is de rol van gemeenten bij mobiliteit en ruimte? Lees hier meer over mobiliteit voor iedereen.

Welke mobiliteitstransitie precies? 

Wat doet je als gemeente met mobiliteit en ruimte? Dat is de vraag die gemeentes overal in Nederland zichzelf continu stellen. Want aan iedere ruimtelijke beslissing die zij nemen hangt een bereikbaarheids- en mobiliteitsvraagstuk. En juist op dat vlak verandert de wereld snel. 

Stimuleren van het openbaar vervoer en deelauto’s, en -fietsen is tegenwoordig standaard. Gemeenten hebben hier een belangrijke rol in. Zij kunnen immers de grote lijnen uitzetten op het gebied van infrastructuur.  

Mobiliteit voor iedereen, ook eigen medewerkers 

Niet alleen voor burgers zijn gemeenten bezig met een mobiliteitstransitie, dat geldt ook voor hun rol als werkgever. Al jaren stimuleert de overheid medewerkers om meer gebruik te maken van het openbaar vervoer en deelauto’s. Ook voor zichzelf maken zij dus mobiliteitsplannen

Samen met Shuttel, een aanbieder van mobiliteitsoplossingen, heeft de Rijksoverheid een speciale mobiliteitspas ontwikkeld voor alle ambtenaren die hiervan gebruik willen maken. Dit voorkomt gedoe over reiskostenvergoedingen en verhoogt de flexibiliteit op transportgebied. Medewerkers kunnen zelf bepalen welk vervoersmiddel het beste past.

Deel dit bericht