Ga naar inhoud

30 juni 2023Ondernemen

De jonge Jim Cremer kreeg een kans, greep die en werd ondernemer

Er zijn ieder jaar weer meer mensen die hun droom waarmaken en een eigen bedrijf beginnen. Opvallend is dat veel starters behoorlijk jong zijn. Zoals de 22-jarige Jim Cremer uit Groningen. Hij nam per 1 januari de webwinkel Maxxshop.nl over.

Dat Jim koos voor het ondernemerschap verbaasde eigenlijk niemand. Hij is een echte aanpakker en doorzetter. “Dat heb ik wel geleerd toen ik nog op hoog niveau basketbalde”, vertelt hij. “Omdat ik het zo druk had met de sport en nog studeerde, zat een fulltime baan er bovendien niet in. Ik moest altijd een creatieve manier verzinnen om geld te verdienen. Dan komt het aan op initiatief nemen, een basiskwaliteit voor een ondernemer.”

Initiatief nemen

Maxxshop.nl is een webwinkel in sloten voor onder andere motoren, fietsen en boten. Maar ook voor (sportief) houten speelgoed, hoezen voor voer- en vaartuigen en outdoorartikelen zoals sup boards en kajaks. Het bedrijf bestaat al langer en Jim kende het via zijn toenmalige werkgever. “Ik vond het een tof bedrijf en daarom ben ik gewoon eens op de eigenaar afgestapt met de vraag of hij mij misschien kon gebruiken. Dat werd op prijs gesteld. Ik kreeg een nul-urencontract en mocht meelopen. Een geweldige kans. Van hand- en spandiensten op de werkvloer tot klanten bezoeken en meedenken over het assortiment en de bedrijfsstrategie, ik werd overal bij betrokken.”

‘Wil jij de zaak overnemen?’

De eigenaar van Maxxshop.nl zag meer in Jim dan een gewone werknemer, namelijk ondernemerstalent en affiniteit met de branche. En omdat hij zich op iets anders wilde richten, stelde hij op een mooie dag de vraag aan Jim: ‘Wil jij de zaak overnemen?’ “Daar moest ik wel even over nadenken”, zegt Jim. “Ik had de opleiding Junior Accountmanagement afgerond en zat eigenlijk in een tussenjaar om na te denken over een volgende stap: zal ik een hbo-opleiding doen of gaan werken? Maar het aanbod om de webwinkel over te nemen, trok me heel erg aan. Mijn ouders en mijn vrienden waren ook allemaal positief. Die zeiden: dit past echt bij jou, je bent er klaar voor.”

Overname regelen

Wat de keuze gemakkelijker maakte voor Jim, was dat hij de webwinkel niet van de grond af hoefde op te bouwen. Hij sprong als het ware op een rijdende trein. Toch is een overname nog een heel gedoe, merkte hij. “We hebben een lijst opgesteld van zaken die geregeld moesten worden: domeinnamen, merknamen, inventaris, leveranciers, contracten, investeerders, klanten en ga zo maar door. De lijst werd steeds langer. Toch was dat ook leerzaam, je wordt met je neus op de juridische kant van het bedrijf gedrukt en loopt alle facetten van de onderneming langs. De vorige eigenaar en ik deden het samen, zonder externe adviseurs. Een leuke tijd. En het was een mooi moment toen ik me bij de Kamer van Koophandel kon inschrijven.”

Een gesprek over de risico’s

Waar Jim wél een adviseur voor wilde inschakelen, waren de verzekeringen. Daar had hij tot die tijd eigenlijk nauwelijks over nagedacht. “Mijn ouders adviseerden mij om contact op te nemen met Univé waar zij al jaren verzekerd zijn. Dat was een goed idee. Ik kreeg een eigen Univé-adviseur die op een heel prettige manier het gesprek aanging. Niet pusherig, maar heel open en meedenkend over hoe ik met risico’s om kon gaan. Dat er verschillende vormen van aansprakelijkheid zijn, bijvoorbeeld. Dat de voorraad, inventaris en bedrijfsbus beschadigd en gestolen kunnen worden." 

Cyberveiligheid en arbeidsongeschiktheidsverzekering

“Met een webshop is cyberveiligheid ook belangrijk”, vertelt Jim. “Daar ben ik nu mee bezig. Ik praat erover met mede-ondernemers en mijn verzekeringsadviseur heeft mij er ook al op gewezen. En wat ik belangrijk vond was de arbeidsongeschiktheidsverzekering. Als jonge ondernemer ben je kwetsbaar, vooral omdat je nog niets hebt opgebouwd. Als er iets met je gezondheid gebeurt, kan dat grote financiële gevolgen hebben.”

Groeien in de rol van ondernemer

Hoe was het voor Jim om als jonge vent het bedrijf zelfstandig te runnen? “Bij de eerste klantbezoeken die ik alleen deed, was het even wennen. Daar sta je dan als 22-jarige starter aan een ervaren 50-plusser uit te leggen waarom hij onze spullen moet kopen. Ook het werven van mijn twee personeelsleden vond ik spannend, omdat ik voor het eerst aan de andere kant van de tafel zat. Nu na een half jaartje ben ik gegroeid in mijn rol en voel ik me veel zekerder. Ik ben lekker op dreef. Er is nog altijd het een en ander te regelen om alles  goed op de rit te krijgen, maar ik denk ook al na over de volgende stap voor mijn bedrijf. Het is zeker hard werken. Ik ben ook op zon- en feestdagen nog vaak bezig. Maar ik doe het met heel veel plezier. En die vakantie? Ach die komt nog wel een keer.”

Risico’s bespreken met een Univé-adviseur

Als je voor het eerst een eigen bedrijf begint, valt er heel wat uit te zoeken. Maar niet alle aspecten van het ondernemerschap spreken je misschien aan. Zo zijn de bedrijfsrisico’s en verzekeringen vaak niet het eerste waar je aan denkt. Het kan dan prettig zijn als er iemand met je meedenkt. Een Univé-adviseur heeft als motto: voorkomen, beperken, verzekeren. In het adviesgesprek staan daarom niet de verzekeringen centraal, maar de risico’s van je bedrijf. Voor een webwinkel is dat bijvoorbeeld de kans dat jouw website of het hostingsbedrijf gehackt wordt. Met je adviseur bespreek je hoe je dat kunt voorkomen en de schade kunt beperken en hoe de website weer snel up and running kan zijn. Wat kun je in zo’n situatie zelf doen en in hoeverre heb je iets aan een verzekering? Ook bespreekt de adviseur hoe je eventuele schade snel afwikkelt. Stel bijvoorbeeld een inventarisatielijst op, zo heb je een goed beeld wat er aanwezig is aan voorraden en inventaris. Dat overzicht is sowieso handig, maar kan ook helpen om bij brand de schadeclaim sneller af te handelen.

Wil je als startende ondernemer meer tips voor het voorkomen en beperken van schade? En wil je geadviseerd worden over verzekeringen die voor jou als starter belangrijk zijn? Neem dan contact op met jouw Univé-adviseur

Deel dit bericht