Ga naar inhoud

4 maart 2022Ondernemen

Auto op de zaak kopen? Houd hier rekening mee

Als je een auto op de zaak koopt, kun je de autokosten en afschrijvingskosten aftrekken van de winst. Maar wanneer kies je hiervoor? Lees hier meer.

Je eigen auto als zzp’er kopen: zo werkt het 

Over het algemeen loont het om als zzp’er een auto te kopen voor je bedrijf als je: 

  • Een grote investering ineens kunt doen; 

  • Lang met de auto wilt doen, zodat je hem gaandeweg kunt afschrijven; 

  • Meer dan 500 privékilometers per jaar rijdt en het geen probleem vindt om bijtelling te betalen. 

Uiteraard geldt dit ook voor andere bedrijfsvormen en niet alleen voor zzp’ers. We merken in de praktijk echter dat zzp’ers vaker dan anderen een bestelauto op de zaak kopen. 

Bijtelling eenmanszaak 

De bijtelling voor een eenmanszaak is niet anders dan die voor een bv of andere bedrijfsvorm. Waar het om gaat, is het soort brandstof waarop de auto rijdt, de cataloguswaarde en de datum eerste toelating. 

Voorbeeld: in 2022 bedraagt de bijtelling voor elektrische auto’s die in dat jaar op naam gezet zijn 16%. Dit percentage geldt tot aan het drempelbedrag van € 35.000. Boven de drempelwaarde geldt 22% bijtelling.  

In 2021 gold nog een bijtelling van 12% tot aan een drempelbedrag van € 40.000. Voor ondernemers die dit jaar elektrisch willen gaan rijden, is dat dus een verandering om rekening mee te houden. 

Er is geen verschil tussen de bijtelling voor hybride auto's in 2022 en die voor benzine- of dieselauto's. Voor allemaal geldt het tarief van 22% over de hele cataloguswaarde.  

De grote vraag: auto privé of zakelijk kopen? 

Of je moet gaan voor een auto op de zaak kopen of juist voor privé-aanschaf van je zakelijke auto, dat kun jij alleen zelf bepalen. Je accountant kan je vast en zeker vertellen wat de beste optie is in jouw geval. 

Zodra je toe bent aan je bedrijfsautoverzekering, weet je ons te vinden! 

Deel dit bericht