Ga naar inhoud

15 juni 2016Gezondheid

Wanneer naar de huisartsenpost?

Als u een medisch probleem heeft, belt u uw huisarts of meldt u zich op zijn spreekuur. Maar ’s avonds en in het weekend is de praktijk vaak niet open. Op die momenten kunt u naar de huisartsenpost. Toch kunt u daar niet zonder meer aankloppen.

Altijd toegang tot zorg

In Nederland vinden we het belangrijk dat we 24 uur per dag, 7 dagen per week toegang hebben tot medische hulp. Om ervoor te zorgen dat u ook in de avonden en in het weekend bij een huisarts terecht kunt, zijn er in 110 regio’s huisartsenposten ingericht. Meestal vindt u die in een ziekenhuis of in de buurt daarvan. De verschillende huisartsen in die regio zijn daar per toerbeurt aanwezig om zorg te verlenen.

Alleen voor acute klachten

De huisartsenpost verschilt op een belangrijk punt van een reguliere huisartspraktijk. Bij uw huisarts kunt u met al uw klachten terecht. Maar bij een huisartsenpost kunt u alleen aankloppen als de medische hulp niet kan wachten tot de volgende ochtend of tot na het weekend. Denk bijvoorbeeld aan:
• ernstige verschijnselen die acuut opkomen
• plotselinge heftige pijn
• hoge koorts (bij uw kind)
• klachten bij een ernstige ziekte die plotseling verergeren.

Het heeft geen zin om op eigen houtje naar de spoedeisende hulp (SEH) in een ziekenhuis te gaan, ook niet met een sportblessure. Alleen de huisartsenpost is de aangewezen plek voor acute klachten. Bent u te ziek om zelf naar de huisartsenpost te komen? Dan kan er na overleg met de huisartsenpost ook een dokter naar uw huis komen.

Altijd vooraf bellen

Neem altijd eerst telefonisch contact op met de huisartsenpost om te overleggen of uw probleem urgent genoeg is om meteen behandeld te worden. Is men van oordeel dat de hulp dringend nodig is, dan kunt u meestal direct komen. Vergeet niet uw verzekeringspas en eventueel een overzicht van uw medicijngebruik mee te nemen. Meldt u zich bij de huisartsenpost zonder afspraak, dan is de kans groot dat u teruggestuurd wordt. U kunt dan de volgende dag of na het weekend bij uw eigen huisarts terecht.

Spoed bij levensbedreigende situatie

Is er sprake van een levensbedreigende situatie en is er direct spoedeisende hulp nodig? Bel in dat geval niet de huisartsenpost, maar het landelijke alarmnummer 112. Er komt dan zo snel mogelijk een arts of een ambulance en eventueel de politie en de brandweer. Goed om te weten: 112 is ook bereikbaar als uw beltegoed op is.

Eigen risico huisartsenpost en spoedeisende hulp

Uw zorgverzekering heeft een verplicht eigen risico van 385 euro per jaar. Maar dit eigen risico geldt niet als u naar de huisarts gaat. U kunt daar dus altijd terecht zonder dat u daarvoor een rekening krijgt. Dat is ook zo als u voor dringende medische hulp bij de huisartsenpost bent geholpen. Maar komt u terecht op de spoedeisende hulp van een ziekenhuis? Dan is voor die behandeling uw eigen risico wél van toepassing.

Deel dit bericht