Ga naar inhoud

3 september 2020Wonen

3 dingen waar je op moet letten als je een alarm in huis wilt installeren

Iedere 10 minuten vindt er in Nederland een inbraak plaats. Gelukkig kun je met de juiste maatregelen de kans op inbraak bij jou thuis flink verkleinen. Een steeds populairdere maatregel daarvoor is een alarmsysteem in huis. Inmiddels heeft 13% van de huishoudens een alarm geïnstalleerd. Maar waar moet je nu eigenlijk op letten als je overweegt een alarm in huis te installeren?

Alarmsysteem huren of kopen

Een belangrijke afweging bij het installeren voor een alarmsysteem in huis: Kies je ervoor om een systeem te kopen of te huren? Het aanschaffen van een goed alarmsysteem is best een investering, dit kost al gauw tussen de €300,- en € 1.000,-. En dan ben je er nog niet: Daar komen nog abonnementskosten bij voor onderhoud aan het systeem en aansluiting op een meldkamer of virtuele alarmcentrale.

Een alternatief is huren: Je huurt dan een alarmsysteem, in combinatie met een abonnement voor onderhoud en de alarmcentrale. Je betaalt dus een vast bedrag per maand, maar hebt geen onverwachte kosten.

Abonnementen voor het huren van een alarm in huis variëren in prijs. Dit is afhankelijk van hoe uitgebreid het alarmsysteem is en of er bijvoorbeeld aan bemande meldkamer is. Gemiddeld liggen de prijzen tussen de € 14,95 en € 60,- per maand.

Alarmcentrale: virtuele of bemande?

Het aansluiten van je alarmsysteem op een alarmcentrale is onmisbaar: Op het moment dat er iets aan de hand is, wil je zo snel mogelijk een melding krijgen. Er zijn verschillende opties. Zo zijn er virtuele alarmcentrales, waarbij je een melding kunt laten sturen naar je eigen telefoon en die van een aantal door jou gekozen personen. Je dient vervolgens zelf actie te ondernemen.

Maar er zijn ook bemande alarmcentrales. Daarbij gaat een melding naar de centrale zelf, die vervolgens een surveillant naar je huis stuurt, die indien nodig de politie inschakelt. Uiteraard zijn de kosten hiervoor hoger dan voor een onbemande centrale.

Aantal sensoren en locaties

Om je huis zo goed mogelijk te beveiligen, is het belangrijk dat er genoeg sensoren hangen én dat ze op de juiste plek hangen. Daarmee voorkom je dat een inbreker alsnog door je huis loopt zonder dat het alarm af gaat. De ideale hoogte om een sensor op te hangen is 1,90 meter.

Loop eens door je eigen huis zoals een inbreker dat zou doen, om te zien wat de beste plek is om een sensor op te hangen. In de meeste gevallen volstaat één sensor in de woonkamer, als deze op de goede plek hangt.  Ook een deur/raam contact is handig. Hiermee gaat een alarm af wanneer iemand probeert een deur of raam te forceren om in te breken.  

Alarmsysteem met huisdiervriendelijke sensoren

Heb je huisdieren? Let er dan op dat de sensoren die je kiest huisdiervriendelijk zijn. Je wilt geen vals alarm wanneer jij aan het werk bent en je hond of kat door het huis loopt.

Alarm in huis via Univé

Bij Univé kun je een alarm in huis huren vanaf € 14,95 per maand.  Je ontvangt dan onder andere twee huisdiervriendelijke melders, een deur/raamcontact en een bedieningspaneel. Daarnaast ben je 24/7 aangesloten op een virtuele alarmcentrale, die een melding naar jou en andere melders die jij hebt gekozen stuurt. Het abonnement is voor € 5,- per maand uit te breiden met een binnencamera. Alarm in huis is één van onze Veilig Wonen-diensten. 

Meer informatie over Alarm in Huis

Deel dit bericht