Ga naar inhoud

1 maart 2021Wonen

Voorkom identiteitsfraude met Klarna

Het klinkt als iets dat iemand anders overkomt en niet jou: identiteitsfraude. Toch worden er steeds meer gevallen bekend van kwaadwillenden die onder andermans naam producten bestellen op rekening. In dit blog vertellen we over de gevaren van de achteraf-betaalservice van Klarna, want hiermee is namelijk zeer simpel fraude te plegen. Ook geven we je tips om te voorkomen dat dit jou overkomt.

De voor- en nadelen van Klarna

Misschien heb je tijdens het online shoppen ook weleens gebruik gemaakt van Klarna. Met deze service mag je je bestelling achteraf betalen, nadat je je pakketje hebt ontvangen. Handig, want zo kun je eerst even kijken of die nieuwe broek bijvoorbeeld wel bevalt. En ook als je voor het eerst bij een onbekende webshop bestelt, geeft achteraf betalen een gevoel van zekerheid.

Toch zitten er ook haken en ogen aan het gebruik van Klarna, zo ontdekte de Consumentenbond. Je kunt namelijk makkelijk een bestelling plaatsen op de naam en rekening van iemand anders, terwijl je het pakketje naar jezelf laat sturen. Klarna vraagt namelijk geen wachtwoord, je hebt alleen een paar persoonsgegevens nodig om op iemand anders naam te bestellen. Het lukte medewerkers van de Consumentenbond om voor duizenden euro’s op naam van een collega bestellingen te plaatsen.

Hoe voorkom ik identiteitsfraude via Klarna?

  • Heb je een account bij Klarna? Houd dan je mail, spambox en de Klarna-app goed in de gaten. Je krijgt namelijk bericht als er iets is besteld via jouw account. Ook is het slim om je bankrekening te controleren op vreemde afschrijvingen. Mocht je die tegenkomen, neem dan contact op met Klarna en doe aangifte bij de politie.
  • Heb je het vermoeden dat je account misbruikt is? Dan kun je dit aangeven bij Klarna en krijg je je geld terug, na aangifte bij de politie. Als je een schadeverzekering bij Univé hebt, kun je ook altijd gratis bellen naar de Univé Cyberhelpdesk.

Goed nieuws: Klarna onderneemt stappen

Klarna heeft bij de Consumentenbond aangegeven dat het stappen gaat ondernemen om de veiligheid te verbeteren. Welke stappen dat zijn en wanneer dat gebeurt, is nog niet bekend. Voorlopig is voorzichtigheid dus nog zeker geboden.

Deel dit bericht