Ga naar inhoud

WhatsApp-fraude

Talloze mensen gebruiken WhatsApp om via berichten te communiceren met anderen. Daardoor is het een interessante manier voor cybercriminelen om fraude te plegen. Maar wat is WhatsApp-fraude precies en hoe kunt u zich ertegen wapenen? Ontdek hier meer over deze vorm van cybercrime en leer oplichting via WhatsApp te herkennen. Met deze voorbeelden en tips voorkomen we samen dat u geld wordt afgetroggeld via misleiding. Haal alleen in huis wat goed voelt.

Wat is WhatsApp-fraude?

Criminelen gebruiken massaal WhatsApp om zich voor te doen als uw vriend of familielid (vaak zoon of dochter), maar dan zogenaamd met een nieuw nummer. Ze vragen u dan om zo snel mogelijk geld over te maken, met het verhaal dat ze nog niet kunnen internetbankieren. De criminelen kunnen ook WhatsApp hacken van een naaste, zodat het nog geloofwaardiger overkomt.

Voorbeelden van WhatsApp-fraude

Een simpele manier om de berichtenservice te misbruiken voor criminele doeleinden is WhatsApp-phishing. U krijgt dan een link toegestuurd van iemand die u niet kent. Als u hierop klikt, kunnen de fraudeurs uw persoonlijke gegevens of betaalgegevens achterhalen.

De bekendste manier van oplichting via WhatsApp is dat fraudeurs zich voordoen als uw zoon, dochter of goede vriend. Er wordt daarbij gezegd ‘Ik heb een nieuw nummer’, met de vraag of u een bedrag kunt voorschieten, zogenaamd voor een nieuwe duur product. De persoon kan volgens het verhaal tijdelijk niet internetbankieren.

Tot slot kan uw WhatsApp gehackt worden en installeren de cybercriminelen uw account op hun eigen telefoon of computer. Daarmee benaderen zij uw contactpersonen, in de hoop hen geld af te kunnen troggelen.

Hoe voorkomt u WhatsApp-fraude?

  • Controleer altijd via een andere weg bij de persoon van wie de identiteit gebruikt wordt of er echt iets aan de hand is. Dus niet via WhatsApp.
  • Maak vooral geen geld over voordat u duidelijkheid heeft over de situatie.

Gebruik twee-factor-authenticatie om er zeker van te zijn dat iemand anders niet zomaar uw WhatsApp-account kan gebruiken op een ander apparaat.

Bent u slachtoffer van cybercriminaliteit, of verkeert u in een situatie die u niet vertrouwt? Bel dan direct met onze Cyberhelpdesk (0592 74 22 22) om het probleem zo snel mogelijk op te lossen en verdere schade te voorkomen.
​​​​​​

Bel de Cyberhelpdesk