Ga naar inhoud

Instagram gehackt: wat nu?

Je wilt alleen in huis halen wat goed voelt, ook als het gaat om je social media. Een hacker die in je Instagram account zit door phishing of een datalek wil je dan ook snel buitensluiten. Wij leggen je graag uit hoe je kunt herkennen of je Instagram gehackt is en wat je ertegen kunt doen.

Waarom zouden ze jou hacken?

Misschien vraag je jezelf af waarom juist jij interessant zou zijn als doelwit voor een hacker. Er zijn influencers en beroemde sterren op Instagram met miljoenen volgers. Zijn die niet veel interessanter?

Het antwoord is niet zo simpel ja of nee. Aan de ene kant hebben mensen met veel volgers vaak ook meer geld en valt daar dus iets te halen. Aan de andere kant zijn gewone mensen vaak wat minder strikt met hun wachtwoorden en dus een makkelijke prooi. Bovendien valt iedereen af te persen als je maar de juiste (persoonlijke) gegevens van ze te pakken krijgt, zo redeneren hackers.

Hoe zie je of je Instagram account gehackt is?

Ongebruikelijke accountactiviteiten zijn vaak een teken dat je gehackt bent. Denk bijvoorbeeld aan het volgende:

 • Er zijn berichten vanuit je account geplaatst die jij niet hebt geplaatst
 • Je kunt je niet meer aanmelden bij je eigen account
 • Ineens heb je veel nieuwe volgers of krijg je veel privéberichten van onbekenden
 • Je account is aangemeld op onbekende apparaten op locaties waar je zelf niet bent.

Aanmeldactiviteit Instagram checken

Het grote voordeel van Instagram is dat je dankzij de mobiele app vaak nog kunt inloggen in je account, ook al hebben hackers al toegang. Voordat ze je buitensluiten of je account bewust verwijderen, kun je er nog iets tegen doen. Dat doe je door de aanmeldactiviteit van Instagram te controleren:

 • Ga naar je profiel door te klikken op je profielfoto
 • Klik rechtsboven op de drie streepjes om naar het menu te gaan
 • Ga naar Accountcentrum -> Accountinstelling -> Wachtwoord en beveiliging
 • Selecteer ‘Waar je bent aangemeld’

Als je hier apparaten ziet die zich op een andere locatie bevinden dan jij, dan ben je mogelijk gehackt. Selecteer in dat geval de apparaten op andere locaties en meld je daar af. De hacker is dan uitgelogd. Overigens worden je eigen locaties niet altijd zeer nauwkeurig weergegeven, dus let vooral op andere landen.

Verander nu je wachtwoord, zodat de hacker niet meer met het buitgemaakte wachtwoord in je account kan.

Is je Instagram gehackt én je e-mail veranderd?

Het is wel even schrikken als je Instagram gehackt is én je e-mail veranderd in je account. Gelukkig brengt Instagram je hier altijd van op de hoogte, door middel van een mailtje op je eigen adres. In deze mail staat een link waarmee je de wijziging kunt terugdraaien. Je kunt ook bij de beveiligingsinstellingen aanvinken dat je een e-mail wil ontvangen wanneer iemand inlogt op je account.

Een andere manier om weer toegang te krijgen tot je account is door een beveiligingscode of aanmeldlink aan te vragen. Dat doe je door naar de aanmeldpagina van Instagram te gaan en daar te klikken op ‘Wachtwoord vergeten?’ (iPhone) of ‘Hulp bij aanmelden’ (Android).

Vervolgens voer je het e-mailadres, het telefoonnummer of de gebruikersnaam in van je account. Instagram stuurt je nu een aanmeldlink of een beveiligingscode. Volg de instructies op je scherm om je account te herstellen.

3 Tips van ethisch hacker Wouter Slotboom om hacking te voorkomen:

 • Zet tweestapsverificatie aan voor al je online accounts. Naast het invoeren van je wachtwoord, krijg je dan een unieke code op je telefoon die je ook moet invoeren. Zo creëer je een extra beveiligingslaag. 
 • Kijk uit met openbare wifi-netwerken. Kwaadwillenden kunnen gemakkelijk met je meekijken op zo’n netwerk en je mogelijk omleiden naar sites met kwaadaardige code. Gebruik bij voorkeur je mobiele dataverbinding.
 • Gebruik geen wachtwoorden, maar wachtzinnen. Hoe langer je wachtwoord, hoe moeilijker het te kraken is. Gebruik bijvoorbeeld: ”Ik ben in 2019 op vakantie geweest naar Spanje!” in plaats van “Spanje2019!”.

Wil je geen cyberzorgen meer? Word CyberGerust!

Als lid van Univé heb je 24/7 gratis toegang tot onze cyberhelpdesk. We staan voor je klaar met tips, beantwoorden je vragen als je twijfels hebt over iets en helpen je verder wanneer je gedupeerd bent door een cybercrimineel. Word ook CyberGerust!