Ga naar inhoud

5 september 2023Wonen

Voorkom accubrand: 6 tips voor veilig opladen van je apparatuur

Nog even in bed op je smartphone scrollen voordat deze aan de stekker en op je nachtkastje belandt om de hele nacht op te laden. Voor veel mensen een bekend scenario. Maar met de komst van meer elektronica met een accu neemt ook het aantal woningbranden toe. Is er een verband? Brandweer Nederland adviseert in ieder geval: Laad alleen iets op als je het in de gaten kunt houden.

Accu ontsteekt zichzelf

Laptops, smartphones en e-bikes, ze hebben allemaal een accu die moet worden opgeladen. En een accubrand is bijzonder omdat een accu zichzelf steeds opnieuw kan ontsteken. In deze video, gemaakt met een beveiligingscamera in huis, zie je hoe in de keuken een elektrische step tijdens het opladen ontvlamt en vervolgens zelfs ontploft.

“De batterij slaat als het ware op hol. Door een chemisch proces wordt de batterijcel erg warm en die hitte slaat over naar de naburige cellen, met als gevolg rook, vlammen en soms zelfs explosies”, legt Brandweer Nederland uit.

E-bikes staan bovenaan

Het gaat vooral veel mis bij e-bikes. In 2019 schreef RTL Nieuws al dat er gemiddeld twee keer per week brand ontstaat door de accu van een elektrische fiets. Doordat een e-bike een grotere accu heeft, zijn de effecten wanneer zo’n accu ontvlamt ook groter. Bij normaal gebruik hoef je je nog geen grote zorgen te maken, maar bij beschadiging van de accu – bijvoorbeeld na een val met de fiets - wordt de kans dat het mis gaat groter. Ga dan langs de fietsenhandel om je fiets – en met name de accu - te laten controleren. Verder is het slim om een rookmelder op te hangen op de plek waar je je e-bike oplaadt. En let er op dat je oplader niet in de buurt ligt van ontvlambaar materiaal.

6 tips voor veilig opladen:

  1. Laad je apparaat in het zicht op. Dus niet in een andere ruimte of wanneer je slaapt.
  2. Het is slim om je apparaat op te laden op een plek waar niet snel brandschade ontstaat. Dus niet in de vensterbank naast de gordijnen of op je beddengoed, maar op je stenen vloer of aanrechtblad.
  3. Batterij vol? Haal een opgeladen apparaat van de lader.
  4. Voorkom dat het apparaat in een vluchtroute aan de lader ligt.
  5. Gebruik een originele accu en oplader.
  6. Zorg voor brandmelders in je woning en laad je apparaat op in de buurt van een melder.

En als het mis gaat?

De eerste tekenen zijn een temperatuurverhoging en lichte grijze rook. Niet lang daarna zullen meerdere cellen in de accu ontbranden. Bel direct de brandweer en vermeldt dat het om een accubrand gaat. En blijf uit de buurt. Want ook al lijkt een accu uit te zijn, hij kan steeds opnieuw in de brand vliegen en uiteindelijk ontploffen. De brandweer zal daarom de vlamgevatte accu in een emmer water doen zodat de chemische reactie wordt stopgezet. Dit lijkt simpel, maar doe dit niet zelf. Een brandende accu wordt namelijk enorm heet en stoot schadelijke gassen uit. Dat laat je dus het beste over aan de professionals.

Deel dit bericht

  • 17 juni 2024Wonen

    Het gevaar van openbare wifinetwerken

    Als je in een grand café koffie zit te drinken, als je incheckt in je hotelkamer, in de trein… op allerlei plekken zijn er openbare wifinetwerken die je kunt gebruiken. Handig, want dat scheelt je mobiele data uit je bundel! Maar realiseer je wel dat deze openbare netwerken onveilig zijn.

  • 26 april 2024Wonen

    Let je op de gevaren van een aflossingsvrije hypotheek?

    Door wettelijke ontwikkelingen kan het zijn dat je je aflossingsvrije hypotheek verplicht moet aflossen. Dat zou leiden tot hogere maandlasten. Daar vertellen we je graag meer over.

  • Blije vrouw met hond

    8 april 2024Wonen

    Samen maken we het verschil voor onze huisdieren

    Wij spraken met dierenarts-onderzoeker, Hille Fieten, van het Expertisecentrum Genetica Diergeneeskunde aan de Universiteit Utrecht, over erfelijke ziekten. In deze blog deelt Hille belangrijke inzichten en ontwikkelingen die van invloed zijn op de gezondheid en het welzijn van onze geliefde huisdieren.