Ga naar inhoud

24 januari 2023

‘Victor Veilig, de pop die onze wijk veiliger maakt’

Maartje woont met haar man en drie kinderen in Zwolle. In de wijk mag maximaal 30 kilometer per uur gereden worden. Ondanks de lage snelheid werd haar zoontje voor de deur geschept door een auto. Reden voor Maartje om mee te doen met de winactie van Univé.

Eind juni 2022 wordt de 5-jarige Jesper, de middelste van de drie, geschept door een auto. Hij is aan het steppen en rijdt, tussen twee geparkeerde auto’s door, de weg op. Jesper ziet de automobilist nog wel aankomen, maar op tijd remmen lukt niet meer. Maartje: “Gelukkig heeft Jesper aan het ongeluk alleen een litteken op en onder zijn lip overgehouden, maar de schrik zat er gelijk goed in. Onze straat is bestemmingsverkeer. Hier rijden dus in principe alleen mensen die hier wonen, op visite komen of iets komen afleveren. Bewoners van deze wijk weten veelal wel dat kinderen hier over en weer de straat oversteken. Zij passen hun snelheid aan en kijken meestal goed uit. Maar voor andere weggebruikers is dat anders, zij rijden hier vaak net iets te hard. Het speelt ook mee dat ons huis in het laatste stukje van de wijk staat. Dit stukje is net iets breder opgezet dan de rest. Automobilisten denken dan wel even gas te kunnen geven.”

Univé winactie Victor Veilig

Maartje praat met haar buren en klopt zelfs bij de gemeente Zwolle aan. “Van de gemeente hoorden we dat ze niets voor ons konden betekenen. De hele wijk is immers al een 30 km/h-zone gebied. En uiteraard moeten kinderen zelf ook opletten. Toch wilde ik automobilisten extra alert maken op het feit dat hier kinderen op staat spelen. En toen zag ik de winactie van Univé voorbijkomen. Zo’n Victor Veilig pop wilde ik graag winnen.”

80 cm grote pop in bakfiets

Maartje ziet de winactie van Univé op Instagram staan. Maartje: “Bij de oproep stond: ‘Rijden automobilisten te hard door uw woonwijk en wilt u iets doen aan de verkeersveiligheid? Doe dan mee aan de winactie en win een Victor Veilig. De knalgele pop waarschuwt weggebruikers voor spelende kinderen’. Precies wat wij nodig hadden dus. Ik heb gelijk een motivatie ingestuurd en het verhaal van Jesper verteld. Na ongeveer en week kreeg ik al een mailtje”, weet Maartje zich nog te herinneren. “Met goed nieuws ook. Ik had het veiligheidsmannetje gewonnen en kon hem ophalen in de Univé-winkel in het centrum van Zwolle. Daar reed ik dan met mijn bakfiets door de stad. Zonder kind, maar met een 80 centimeter grote plastic pop met rode hoed en vlag in zijn hand”, lacht Maartje.

Aan de boom

Sinds een paar weken hangt Victor Veilig aan de boom in de straat. Maartje: “Ik heb hem op een punt in de straat opgehangen waar mensen denken nog even gas te kunnen geven. Daar waar hij volgens mij het meeste nut heeft. De veiligheidspop hangt op ooghoogte, met zijn voetjes van de vloer. Zo valt hij in onze straat met geparkeerde auto’s het meeste op. Ik heb wel even moeten googelen hoe ik hem het beste kon bevestigen. Hij schijnt een gewilde gast te zijn en we wilden natuurlijk niet dat onze prijs gelijk gestolen zou worden. Op internet vond ik de tip dat je Victor het beste kon bevestigen met lange tiewraps. Een uitkomst! Daar hangt hij dan; stevig aan zijn nek en één been aan een boompje. Met zijn petje achterstevoren want dat wilde Jesper graag. Zijn rode vlaggetje was hij wel even kwijt, maar op miraculeuze manier wappert die weer. Een kwajongensstreek denk ik, maar ons mannetje is weer compleet en doet elke dag zijn werk.”

Deel dit bericht