Ga naar inhoud

9 april 2024Ledenorganisatie

‘Stichting Muna zorgt voor een huiskamergevoel in Nieuw-West’

In Amsterdam Nieuw-West runnen Angie, Lisa, Ruby en Zohra Kringloop Muna. Een plek waar iedereen welkom is, die de buurt verbindt en gezelligheid brengt. Het Univé Ledenfonds doneerde een lees- en zithoek. Angie: “Dat is precies wat Muna nodig had. Een plekje waar mensen zich terug kunnen trekken; met koffie, taartje en een goed boek.”

Angie Koelewijn, initiatiefnemer van Stichting Muna, had samen met buurtgenoten Ruby Sophia, Lisa Bank en Zohra Boubar een missie: verbinding, betrokkenheid en een thuisgevoel creëren in Nieuw-West. Het antwoord was Kringloop Muna. Angie: “In september 2020 brandde kringloopwinkel Rataplan af. Dat was niet alleen verschrikkelijk voor de eigenaren, maar ook voor de omwonenden. De buurt miste de kringloop enorm. Terwijl Amsterdam 29 kringloopwinkels telt, had Nieuw-West er niet één. Daar wilden wij verandering in brengen.”

Fijne ontmoetingsplek

Op 1 juni 2023 opende Muna haar deuren in LolaLuid, een oud schoolgebouw en creatieve broedplaats aan de Derkinderenstraat. “We hebben een mooie, inspirerende plek gevonden”, vertelt Angie. “Deze buurt is in transitie. Er wonen hier veel mensen met een kleine portemonnee, maar door nieuwbouw zijn hier ook rijkere mensen komen wonen. Die verschillende groepen leven langs elkaar heen. In Muna komen arm en rijk samen. De buurt had behoefte aan een fijne, veilige ontmoetingsplek voor iedereen.”

Antwoord op vervuiling en armoede

Nadat Rataplan was afgebrand, merkte Angie dat er veel huisraad op straat lag. “Ik zag vaak mooie, bruikbare spullen op de stoep liggen. Mensen hadden geen zin om een eind te moeten rijden om ze naar een kringloopwinkel te brengen. Eeuwig zonde; hoewel afgedankt, zijn dat vaak nog goed bruikbare spulletjes. Spullen waarmee je een ander voor een klein prijsje heel blij kunt maken. Kringloop is dé oplossing voor milieuvervuiling en armoede.”

Gezellige, sociale plek

Wie denkt aan een kringloopwinkel, krijgt misschien het idee van een rommelige ruimte waar de geur hangt van een oude, stoffige zolder. Dat is bij Muna niet het geval. De kringloopzaak verkoopt alleen spullen die intact zijn. Denk aan kleding, glazen, boeken, kleine meubeltjes, kinderspullen en veel woonaccessoires. “Het ziet er hier heel mooi uit”, vertelt Angie trots. “Met elkaar hebben we ervoor gezorgd dat Muna een gezellige, sociale plek is.”

Donatie Univé Ledenfonds

Een half jaar geleden werd Muna uitgebreid. “We kregen er een ruimte bij en wilden die invullen met een lees- en zithoek. Een plekje waar je je ongestoord kunt terugtrekken met een boek, laptop, kop koffie en een taartje. Een plek ook waar je andere buurtbewoners in alle rust kunt leren kennen. Om de zithoek mogelijk te maken, hadden we geld nodig. Daarvoor heb ik het Univé Ledenfonds aangeschreven. Ik weet dat het Ledenfonds donaties doet aan lokale maatschappelijke initiatieven. Stichting Muna is zo’n initiatief dus ik ging het proberen. We kregen goed nieuws! Onze aanvraag werd goedgekeurd en het geld is inmiddels ook al uitgegeven. De gezellige lees- en zithoek is alweer vier maanden volop in gebruik. Van het geld hebben we boekenplanken, kasten, een leestafel en meubeltjes kunnen kopen. Je raadt het al, stuk voor stuk prachtige tweedehandsjes.”

Ken jij ook een maatschappelijk en lokaal project dat in aanmerking komt voor een donatie? 

Dien een aanvraag in!

Tekst: Caroline Vlietstra

Deel dit bericht