Ga naar inhoud

15 januari 2024Gezondheid

Samen kunnen we meer doen voor elkaar

Paulien ontdekt de onschatbare waarde van steun van een ervaringsdeskundige nadat ze borstkanker krijgt. “Door deze hulp besefte ik hoe fijn het is om iemand aan je zijde te hebben die het ziekteproces en jouw situatie kent, maar niet te dichtbij staat.”

Daarom is Pauline samen met een groep (ex-)kankerpatiënten CancerConnect gestart. Deze stichting koppelt ervaringsdeskundigen aan lotgenoten om praktische ondersteuning tijdens het ziekteproces te bieden. Daarbij is de juiste match cruciaal, zodat de informatie ook echt past bij de vragen en behoeften van de patiënt in kwestie. Paulien deelde zelf haar ervaringen met Britta, die op dat moment aan het begin staat van haar eigen zware reis vol angsten, twijfels en onzekerheden.

Bron van kracht en vertrouwen

Britta is onder de indruk van Pauliens kracht en voelt direct een band. Ervaringen delen met iemand die soortgelijke uitdagingen heeft doorstaan, blijkt een bron van kracht en vertrouwen. Paulien speelt een cruciale rol in Britta's ziekteproces, waarbij ze niet alleen emotionele steun biedt. Ze deelt ook talloze praktische zaken, zoals hoe het eraan toe gaat op een dagbehandeling en wat je de eerste uren na het infuus kunt verwachten. Of bijvoorbeeld dat je bij Toupim een haarband kunt laten maken van je eigen haar, in plaats van het dragen van een kriebelige pruik.

Inmiddels is ook Britta ervaringsdeskundige bij CancerConnect en heeft ze een lotgenoot bijgestaan. “Het is een fijne, laagdrempelige manier om elkaar te steunen. Als ervaringsdeskundige iemand anders teruggeven wat ik zelf heb mogen ontvangen is erg bijzonder. Begrip, vertrouwen, openheid, een veilige ruimte voor emotionele expressie en een heleboel praktische tips.”

Univé en CancerConnect

Samen kunnen we meer doen voor elkaar. Daarom ondersteunt Univé dit hartverwarmende initiatief. Inmiddels telt het netwerk van CancerConnect meer dan 100 ervaringsdeskundigen die met elkaar al tientallen patiënten ondersteund hebben. En het mooiste is, het netwerk groeit nog elke dag. Zo wordt het voor iedereen met kanker mogelijk om ondersteuning te krijgen van een ervaringsdeskundige.

Heb jij behoefte aan een luisterend oor of wil jij je ervaring op positieve wijze inzetten als ervaringsdeskundige? Kijk dan op www.cancerconnect.nl.

Deel dit bericht