Ga naar inhoud

21 september 2023Sport

Rolstoelbasketballer Martin over de betekenis van sport

Zijn vlotte babbel en accent verraden zijn afkomst. 56 jaar geleden is Martin geboren in Amsterdam. Te vroeg. Bij het toedienen van zuurstof in de couveuse ging het mis: hersenbeschadiging, met spastische armen en benen tot gevolg. Rolstoelbasketbal werd later een belangrijk onderdeel van zijn leven.

‘Martin Slegt, met de G van goed.’ De manier waarop hij zichzelf voorstelt, typeert zijn positieve kijk op het leven. Kijken naar wat er wél kan. Martin woont met zijn vrouw in Nijkerk en samen zijn zij trotse ouders van vier kinderen. Vijf dagen per week werkt hij op het klantcontactcentrum van het Diabetes Fonds. Beantwoordt hij je telefoontje, dan tref je een enthousiaste persoonlijkheid met een fijne dosis positieve energie aan de andere kant van de lijn. “Die positieve mindset kreeg ik mee van mijn ouders. Wat kan je wél? was wat ze mij meegaven. Dus moest ik net zoals mijn broer en zus gewoon zelf mijn bed opmaken.”

Jij kan lekker niet lopen

Martin gebruikt krukken om korte afstanden te lopen, voor grotere stukken heeft hij zijn rolstoel. Als kind fietste hij met zijn driewieler door de buurt. “‘Jij kan lekker niet lopen!’ zeiden kinderen in de buurt. En die driewieler vond ik soms maar stom. Dus nee, het was echt niet altijd makkelijk om anders te zijn dan de rest, maar inmiddels leg ik met plezier uit wat ik precies heb als kinderen kijken of vragen stellen. En ze vinden het fantastisch als ze even in de rolstoel mogen zitten!” lacht Martin.

Snel zelfstandig

Van zijn 14e tot en met zijn 18e levensjaar zat hij op een internaat. Destijds was dat de vervolgstap voor speciaal onderwijs na de lagere school. “Zelf boodschappen doen en iedere drie weken met de trein thuis zien te komen. Het was een hele omschakeling met het leven bij mijn ouders; ik werd snel zelfstandig. En een heimwee dat ik had! Maar dat is niet gek als je zo jong ineens voor langere periodes weg bent van thuis.” Hij volgde een administratieve opleiding en maakte op 15-jarige leeftijd kennis met rolstoelbasketbal.

De betekenis van sport

“Ik ben begonnen met rolstoelbasketbal op het internaat en er daarna nooit meer mee opgehouden. Het helpt mij grenzen te verleggen en in beweging te blijven — zodat mijn situatie niet verslechtert. En als gezelligheidsmens vind ik het ook heel fijn om anderen te ontmoeten via de sport.

Tot vijf jaar geleden speelde ik actief in de competitie. Ik ben niet de beste van het team. Dat komt doordat het reageren bij mij wat langer duurt dan iemand die bijvoorbeeld een been mist maar wel alle kracht in zijn romp goed kan gebruiken. Ik heb dus ook heel wat sporthallen vanaf de zijlijn mogen bewonderen. Dat vind ik helemaal niet erg. Erbij zijn vind ik al enorm gezellig.

Sport helpt mij om fit te blijven. Ik fitness daarom ook wekelijks, naast het basketballen. Het is belangrijk voor mij om te kunnen doen wat ik wil. Naar de kroeg, of met de caravan naar Tsjechië. Vorige zomer ben ik nog door het mooie Rome en Pompeii gerold. Optimaal kunnen genieten van alles wat het leven te bieden heeft, daar helpt de sport mij bij.”

Echte winst

Univé gelooft dat winst om meer draait dan een doelpunt scoren in een basketbalwedstrijd of geld verdienen als verzekeraar. Echte winst is van ons samen. Het ontstaat wanneer we ons als mensen met elkaar verbinden. Wanneer we samenkomen, samen lachen, elkaar steunen en grenzen verleggen. Sport is daar een fantastisch voorbeeld van. Univé draagt de gehandicaptensport een warm hart toe, is sponsor van Fonds Gehandicaptensport, en vroeg basketbalvereniging GSVA om onderdeel te zijn van onze campagne ‘Winst waar jij blij van wordt’. Je ziet het team schitteren in de commercial van Univé.

Deel dit bericht