Ga naar inhoud

8 november 2023Sport

Spring- en eventingruiter Kristy Snepvangers: “Ik geniet van elke wedstrijd”

Samen met haar paarden vliegt ze over de hoogste hindernissen. Actie, dáár houdt Kristy Snepvangers van. De 19-jarige amazone rijdt op internationaal niveau in zowel het springen als de eventing. Eén van haar grote dromen? Meedoen aan de Military Boekelo.

Ze weet het nog goed. De eerste keer dat ze het oranje jasje mocht dragen. Dat ze mocht uitkomen voor Nederland. Kristy Snepvangers was 13 jaar en deed mee aan het Europees Kampioenschap eventing, een tak van de paardensport waarbij je zowel een dressuurproef, springparcours als cross-country rijdt. “Vanaf dat moment wilde ik eigenlijk niets anders meer dan de top bereiken.”

Indrukwekkende carrière

Kristy is inmiddels 19 jaar en heeft al een indrukwekkende carrière in de paardensport op naar naam staan. Ze deed al vijf keer mee aan het EK en brengt maar liefst acht paarden op hoog niveau uit in twee verschillende disciplines van de paardensport: springen en eventing. Afgelopen zomer won ze haar eerste internationale titel in het springen.

Kracht van het paard

“Die overwinning was heel gaaf”, blikt Kristy terug. “Maar ik geniet van elke wedstrijd. Het gevoel dat ik in het parcours krijg, vooral in de eventing, is zo bijzonder. Je vertrouwt volledig op je paard, samen knal je over de hindernissen… Daar kan echt niks tegenop.

Popelen

Kristy werkt hard voor haar successen. “Ik zorg dat ik zelf fit blijf én dat mijn paarden zich goed voelen. De juiste trainingen, goede voeding, maar ook elke dag lekker de wei in. Dat is zo belangrijk voor ze! En een dier dat zich goed voelt, presteert het beste.” Die aanpak lijkt te werken: “Mijn paarden staan altijd te popelen om mee te mogen op wedstrijd. Ik heb weleens een paard gehad dat liever thuisbleef. Die heb ik niet meer meegenomen naar wedstrijden. Als het er niet in zit, moet je dat accepteren.”

Olympische Spelen

De jonge amazone is trots op wat ze al behaald heeft, maar is gedreven om nóg meer te bereiken. “Ik hoop volgend jaar weer voor Nederland uit te komen op het EK en zou over een paar jaar graag aan de start van de Military Boekelo staan. Uiteindelijk hoop ik ooit mee te doen aan de Olympische Spelen. Dat is volgens mij de droom van elke topsporter.”

Voor Supporter van Sport deed Kristy kort geleden verslag van de Military Boekelo, een van de grootste paardenevenementen van ons land. Univé is al jaren trouwe partner van het event. 

Deel dit bericht