Ga naar inhoud

15 augustus 2023Sport

Skeeleren voor KiKa: krijg tips van ex-schaatser Jan Smeekens!

Jan Smeekens: "Sport helpt je om jezelf te leren kennen. Dat begint al als je jong bent. Als kind kunnen sporten, dat geeft vrijheid en voldoening. Het spelenderwijs dingen leren zonder angst om te falen is zo waardevol, dat gun ik ieder kind. Daarom zet ik mijn naam en tijd in om KiKa te steunen in hun strijd tegen kanker bij kinderen."

Tel je zegeningen
"De onbevangenheid om door spel te leren is iets wat we snel verliezen als we ouder worden. Ik herken dat, want in topsport kon ik soms slecht relativeren; die wedstrijd was dan zo belangrijk. Maar als je naar het grotere plaatje kijkt, dan besef je dat het belangrijk is om je zegeningen te tellen. Er zijn kinderen die ziek zijn en dat heeft een enorme impact op hun leven. Voor hen wil ik graag iets betekenen."

Goud
Wie de carrière van ex-schaatser Jan Smeekens een beetje kent, denkt aan het levensveranderende moment in 2014 op de Olympische Spelen in Sotsji. Voor enkele seconden dacht hij de gouden plak te hebben gewonnen. Euforisch was hij! Tot bleek dat het met maar twaalf duizendste seconden verschil toch de tweede plek werd. "Het was een traumatische ervaring met enorme impact op mijn leven. Het heeft mij ook levenslessen gebracht – je leert heel veel van vallen en weer opstaan – maar als topsporter zal ik natuurlijk altijd zeggen dat ik goud had willen winnen." En dat goud pakte hij in 2017 alsnog, toen hij in Zuid-Korea wereldkampioen werd op de 500 meter. In maart 2020 stapte hij van het ijs en beëindigde zijn carrière als wedstrijdschaatser.

 Gezin op de eerste plek
"Ik ben op mijn 33e gestopt met schaatsen. Ik had mooie dingen meegemaakt, maar wist ook wat voor impact de topsport op een mensenleven heeft. Als je ouder wordt, is het fysiek steeds uitdagender om tot de beste van de wereld te blijven behoren. Maar de belangrijkste factor voor mijn besluit was mijn gezin. Van ploeggenoten hoorde ik hoe moeilijk het is om het ouderschap te combineren met topsport. Ik wil er voor mijn zoon en dochter zijn en geniet er enorm van om met ze te spelen en hun ontwikkeling van dichtbij mee te maken."

Sportmanship
"Sport is niet alleen maar 'ik ben een winnaar.' Ik leef volgens het gedachtegoed: nederig bij winst, groots bij verlies. Sportmanship, dat is een woord dat het voor mij goed omschrijft. Sport is meer dan het scorebord of winnen of verliezen. Het is verhalen vertellen. Je passie volgen, dingen beleven en een inspiratie zijn voor anderen en jezelf. Sport is voor mij een metafoor voor het leven – verlies hoort daar ook bij."

Vertragen om te kunnen versnellen
"Als topsporter zat ik vijftien jaar lang op een trein en denderde ik door met resultaten boeken. Hierdoor was mijn eigen identiteit, naast die van Jan de schaatser, een lange tijd onderbelicht; wie was eigenlijk de mens Jan Smeekens? Het schrijven van mijn boek 'Hoe ik goud verloor en mezelf terugvond' hielp mij om een goed overzicht te krijgen van alles wat ik had meegemaakt, de levenslessen die ik daaruit kon halen en wie ik door al die ervaringen was geworden. Zo heb ik onder andere geleerd om te vertragen om te kunnen versnellen – hoe onnatuurlijk dat ook voelt voor een geboren sprinter. Voor het winnen van mijn WK-medaille heb ik bijvoorbeeld ook tien minuten gemediteerd.

'Hoe harder je valt, hoe meer je leert'

Daarnaast leerde ik het positieve van verlies in te zien: hoe harder je valt, hoe meer je ervan leert. Ik denk dat als ik mijn wereldtitel veel eerder in mijn carrière had gewonnen, ik deze levenslessen niet had meegekregen. Die lessen gecombineerd met mijn interesse voor psychologie helpen mij nu in mijn werk. Ik faciliteer verbetertrajecten voor bedrijven gericht op cultuurverandering, samenwerking en leiderschap."

 24 uur skeeleren voor KiKa
"Op 1 en 2 september gaan we met teams 24 uur rondjes rijden op skeelers. Een hele leuke uitdaging! De deelnemers worden gesponsord en zo zamelen we geld in voor KiKa. Je kunt je ook inschrijven voor minder dan 24 uur, want het is best een lichamelijke uitdaging. Aanmelden en sponsoren kan via deze link. Zo doe je iets goeds voor een ander en het is ook nog eens ontzettend leuk."

Skateclinic met Jan
"Op woensdagavond 23 augustus organiseert Univé in samenwerking met KiKa een skateclinic. Als ambassadeur ben ik hierbij aanwezig om tips en tricks te delen over het skeeleren. Ik vind het ontzettend leuk om hieraan mee te mogen doen. Ik heb in mijn carrière namelijk altijd geskeelerd om beter te kunnen schaatsen. Het zou fantastisch zijn als zoveel mogelijk mensen naar de clinic komen!"

Over KiKa
Jaarlijks krijgen ruim 550 kinderen in Nederland kanker. Op dit moment geneest 81% van deze kinderen. Dat moet en dat kán beter. KiKa’s doel is om dit percentage te verhogen naar 95%. Daarom werft KiKa fondsen voor vernieuwend onderzoek en andere activiteiten op het gebied van kinderkanker, gericht op minder pijn tijdens behandelingen, meer genezing en een hogere kwaliteit van leven op latere leeftijd.

24KiKa
Univé steunt deze missie van KiKa door activiteiten te organiseren zoals 24KiKa. Wil jij meedoen aan 24KiKa of een deelnemer sponsoren? Klik dan hier.

Gratis skateclinic
Je kunt gratis deelnemen aan de skateclinic op woensdag 23 augustus, van 18:30 tot 20:30 uur, op Wielerparcours de Nedereindseberg in Utrecht. Je hoeft niet eens zelf skeelers te hebben, die hebben wij voor je!
Meld je hier aan voor de skateclinic.Deel dit bericht