Ga naar inhoud

24 januari 2017Gezondheid

Overwinteren in het buitenland: waar moet je aan denken?

Kou en regen: misschien bedankt u voor de Nederlandse winter en zoekt u liever de zon op. Maar hoe zit het met uw zorgverzekering? En mogen alle medicijnen zomaar mee naar het buitenland? Met een goede voorbereiding kunt u optimaal genieten.

Medische kosten in het buitenland vaak hoger

Als u voor langere tijd naar het buitenland gaat, is het verstandig om ook even te bekijken wat er bij uw zorgverzekering inbegrepen is. Zo kunnen medische kosten in het buitenland hoger uitvallen dan het Nederlandse marktconforme tarief. Heeft u geen aanvullende zorgverzekering, dan moet u een deel van deze kosten zelf betalen. U kunt deze zorgkosten ook meeverzekeren via uw reisverzekering door te kiezen voor de aanvullende dekking 'medische kosten'.

Europese zorgverzekeringskaart

Neem ook de gratis Europese zorgverzekeringskaart (EHIC) mee. Als u een Univé-zorgverzekering heeft, vindt u de Europese zorgverzekeringskaart op uw Univé-zorgpas. Met deze Europese zorgpas heeft u recht op noodzakelijke medische hulp in het buiteland. En meestal hoeft u dan niets contant te betalen, omdat de buitenlandse zorgverlener de rekening vaak direct met uw Nederlandse zorgverzekeraar afrekent. Neem voor meer informatie contact op met uw eigen reisverzekeraar.

Gezond op reis: regel op tijd vaccinaties

Reizen kan bepaalde risico’s voor de gezondheid met zich meebrengen. Dat geldt uiteraard meer voor verre reizen, dan wanneer u in West-Europa blijft. In sommige werelddelen komen tropische ziekten voor of is er niet overal goede gezondheidszorg. Als u naar een land buiten West-Europa gaat, informeer dan bij de GGD of u vaccinaties en antimalariamiddelen nodig heeft. Sommige vaccinaties worden ruime tijd voor vertrek gegeven. Daarom is het raadzaam om hierover op tijd informatie in te winnen. Vaccinaties worden vaak vergoed via de aanvullende zorgverzekering.

Geneesmiddelengebruik

Gebruikt u geneesmiddelen? Controleer dan vooraf of u voldoende voorraad heeft voor de duur van de reis. Vraag de huisarts op tijd om een herhalingsrecept. Denk ook aan praktische zaken. Bijvoorbeeld: is er een koelkast op de plaats van bestemming voor medicijnen (zoals insuline) die koel bewaard moeten worden? Vervoer medicijnen bij voorkeur in uw handbagage.

Geneesmiddelenpaspoort

De huisarts of apotheek kan een geneesmiddelenpaspoort geven waarin staat welk middel en welke dosering u gebruikt. Dit is bijvoorbeeld verstandig om bij de douane te kunnen verklaren dat de geneesmiddelen voor eigen gebruik zijn of als u in het buitenland medische hulp nodig heeft. Zeker wanneer u injecties gebruikt en spuiten, naalden en ampullen in uw bagage hebt.

Reisapotheek

Op vakantie krijgen mensen weleens last van vervelende kwalen. Bedenk van tevoren of u vaak last heeft van reisziekte of maag- en darmklachten. Ook kan het in het buitenland moeilijker zijn om medische hulp te krijgen. Maar een goede voorbereiding kan veel problemen voorkomen. Met een kleine reisapotheek met zelfzorgmiddelen kunt u kleine ongemakken zelf oplossen en hoeft u niet direct op zoek naar een arts of apotheker.

Als u met een chronische aandoening naar het buitenland reist, is het verstandig om vooraf contact op te nemen met Univé om te vragen waar u terechtkunt voor medische hulp. Wilt u - tijdens uw verblijf in het buitenland - even overleggen met een Nederlandse zorgdeskundige en bent u voor uw zorg verzekerd bij Univé? Bel dan met de Univé vakantiedokter, telefoonnummer +31 72 527 72 52.

 Bart Brandenburg, arts

Deel dit bericht