Ga naar inhoud

12 oktober 2019Wonen

Zo voorkom je koolmonoxidevergiftiging

Je moet er niet aan denken dat je wordt overvallen door giftig gas in je eigen huis. Toch lopen er ieder jaar in Nederland honderden mensen een koolmonoxidevergiftiging op en belanden hierdoor in het ziekenhuis. Tien tot vijftien mensen overlijden hieraan. Wil je weten hoe je koolmonoxidevergiftiging voorkomt? Een goed geplaatste koolmonoxidemelder kan je leven redden. Lees verder over wat koolmonoxide is en hoe je melders op de juiste manier plaatst.

Wat is koolmonoxide?

Koolmonoxide, ook wel koolstofmonoxide, is een giftig gas. Het is moeilijk te detecteren, want het is kleurloos, smaakloos en reukloos. De scheikundige aanduiding voor koolmonoxide is trouwens CO.

Koolmonoxidevergiftiging voorkomen

Hoewel je koolmonoxide dus niet ruikt of ziet, is koolmonoxidevergiftiging wel te voorkomen en te herkennen. De oorzaak is meestal een slecht onderhouden cv-ketel en te weinig ventilatie. Het is daarom belangrijk om je cv-ketel regelmatig te laten controleren. Een deskundige controleert dan of de afvoer nog goed functioneert en het gas goed verbrand wordt.

Koolmonoxidevergiftiging herkennen

Je kunt ook zelf signalen zien dat de cv-ketel het gas niet goed meer verbrandt. Bijvoorbeeld wanneer gasvlammen oranje of geel kleuren in plaats van blauw, of wanneer je ramen geregeld beslaan. 

Symptomen koolmonoxidevergiftiging

Als je te veel koolmonoxide binnen krijgt, kun je last krijgen van de volgende symptomen: lichte hoofdpijn, misselijkheid, overgeven, slaperigheid, verwarring, vermoeidheid en een versnelde hartslag. 

Ventileren en alarmeren

Vermoed je dat je een koolmonoxidevergiftiging hebt? Zet dan eerst alle ramen en deuren zo ver mogelijk open, zodat je goed ventileert en het giftige gas weg kan.

Waarschuw daarna je huisgenoten en ga zo snel mogelijk met zijn allen naar buiten. 
Bel vervolgens 112 en volg de aanwijzingen van de hulpdienst op. Raadpleeg ook zeker een huisarts na een vergiftiging.

Hoe voorkom je koolmonoxidevergiftiging?

Net zoals je brandschade kunt beperken, kun je ook het risico op koolmonoxidevergiftiging flink verlagen. Deze tips helpen je daarbij:

  • Heb je een schoorsteen omdat je een kachel hebt? Laat die dan minimaal één keer per jaar vegen.
  • Laat je geiser, gaskachel of cv-installatie elk jaar controleren door een erkend installateur.
  • Zorg dat je continu voldoende ventileert in je huis, dus 24/7.
  • Plaats koolmonoxidemelders in huis, vooral in kleinere kamers of plekken waar de ventilatie slecht is.

Hang op de juiste plaatsen koolmonoxidemelders op

De brandweer adviseert over het plaatsen van CO-melders het volgende:

In een ruimte met een gastoestel – een mogelijke bron van koolmonoxide – plaats je de melders aan het plafond. Doe dit op een horizontale afstand tussen 1 en 3 meter van de CO-bron. Let wel op dat de melders minimaal 30 centimeter van omliggende muren af zitten. Plaats ze ook niet naast aanwezige luchtinlaten of -uitlaten.

In een ruimte zonder een gastoestel plaats je de koolmonoxidemelders altijd op ademhoogte. Dat is in de slaapkamers dus op slaaphoogte en in andere kamers op zit- of loophoogte. Let erop dat je ze niet achter objecten plaatst, zoals gordijnen en kasten.

Cv-onderhoud van Univé

Het advies is om je cv-ketel minimaal één keer per twee jaar te laten onderhouden. Univé heeft hiervoor een handig onderhoudsabonnement: cv-onderhoud.  Voor een vast bedrag per maand komt er dan elke 2 jaar een lokale vakman bij je langs om je cv-ketel te onderhouden. Zo voorkom je een koude douche of zelfs brand. Ook krijg je altijd hulp bij storingen. Cv-onderhoud maakt deel uit van Veilig Wonen. Dat is een verzameling diensten die allemaal te maken hebben met zorgeloos wonen. 

Lees meer over cv-onderhoud van Univé

De woonverzekeringen van Univé

Natuurlijk kan het altijd gebeuren dat je toch schade oploopt. Dan is het goed om je opstalverzekering en inboedelverzekering goed geregeld te hebben bij Univé.

Deel dit bericht