Ga naar inhoud

2 mei 2023Wonen

Jongeren blijven langer thuis wonen

Jongeren in Nederland – heel Europa zelfs – gaan steeds later op zichzelf wonen. In Nederland ligt dit gemiddelde op 24 jaar, aldus Eurostat, Europees bureau voor statistiek. Ouders en verzorgers hebben de deuren dus steeds langer geopend. Hoe komt dat? En wat betekent het voor de bewoners van het ouderlijk huis?

Redenen om nog een tijdje te blijven

Het is inmiddels algemeen bekend: een hypotheek krijgen is moeilijk voor jongeren en als ze die al krijgen is het knokken om een woning te bemachtigen op de krappe woningmarkt. De gasprijzen zijn hoog en inflatie maakt alles duurder en daardoor moeilijk te betalen als je aan het begin van de carrièreladder staat. Het leven kost natuurlijk veel geld, geld dat veel jongeren simpelweg moeilijk maandelijks bij elkaar krijgen. Huur of hypotheek, boodschappen en verzekeringen. Fijn als ouders en verzorgers deze lasten nog een tijdje op zich nemen of delen met hun kroost.

Boomerangkinderen

Ook studenten gaan minder snel op kamers vanwege de hoge studiekosten en huurprijzen voor een kamer. En meisjes gaan eerder uit huis dan jongens, dat ziet Eurostat in heel Europa. Dat jongeren wat langer thuis blijven wonen is in het verleden wel vaker voorgekomen. In de jaren 60 bijvoorbeeld, toen het ook moeilijk was om een woning te bemachtigen. Er is ook een groep mensen die (tijdelijk) terugkeert naar het ouderlijk huis. Bijvoorbeeld na de studententijd, een mislukte poging tot samenwonen, ontslag of scheiding van hun partner. Deze worden ‘boomerangkinderen’ genoemd.

Goede afspraken maken

Student of boomerangkind, als je kind wat langer blijft of weer in het ouderlijk huis intrekt is het belangrijk om goede afspraken te maken. De valkuil is om de traditionele verhouding van ouder – kind te blijven of terug te vallen: ouder zorgt, kind chillt en stapt over de spullen op de trap heen, dat idee. Hierdoor ontstaat al snel het ‘Het is hier geen hotel!’ gevoel wat voor frustraties kan zorgen. Maak dit op tijd bespreekbaar en maak verwachtingen en grenzen heel helder, zo worden conflicten vermeden.
Susan Branje, hoogleraar Pedagogische Wetenschappen, adviseert afspraken te maken over verantwoordelijkheden en autonomie. Denk aan een taakverdeling voor huishoudelijke klussen en een financiële bijdrage aan de lasten die wel binnen de mogelijkheden van het kind ligt. Maar ook over wie de last draagt van verzekeringen zoals een zorgverzekering, aansprakelijkheidsverzekering, reisverzekering en uitvaartverzekering. Je helpt je kind hiermee om zelfstandig te worden en leert hem of haar om verantwoordelijkheid te nemen. Daar hebben ze later alleen maar profijt van.

Feest der herkenning

Kan je zoon of dochter geen woning bemachtigen dan is het hartstikke fijn dat je ze nog een tijdje een warm thuis kunt bieden. De ene ouder vindt dit genieten, de ander moet regelmatig tot tien tellen. Om de boel te relativeren plof je lekker op de bank met het boek Hotel Mama, een feest der herkenning geschreven door een liefhebbende moeder die haar drie dochters soms ook achter het behang kan plakken.

Deel dit bericht