28 maart 2023Wonen
‘Ik ben echt geen digibeet, maar wat voelde ik me ontzettend dom’
Normaal gesproken voelt Caroline Bakker zich echt niet zo dom. Door haar werk als journalist en fotograaf zit ze alle dagen achter haar Apple. Ze ziet zich zeker niet als digibeet en is goed op de hoogte van cybercriminaliteit. Toch was ze bijna het haasje…
“Tja, ik dácht dus dat ik goed op de hoogte was. Dat het mij nooit zou overkomen”, vertelt Caroline. “Maar ik weet nu wel beter. Een onbewaakt ogenblik, een momentje van niet scherp zijn, is al genoeg. En laten we eerlijk zijn, zo’n momentje heeft iedereen wel eens toch? Net voor je eerste bakje koffie, vroeg in de ochtend… Zo’n moment heeft me bijna mijn hele spaar- en bedrijfskapitaal gekost.”
Marktplaats
Het begint allemaal bij de herinrichting van het huis. Caroline heeft een nieuwe eethoek gekocht, met stoelen en al. “Voor de tafel hadden we een nieuwe bestemming, maar voor de nog in bijna perfecte staat verkerende stoelen niet. Weggooien is dan natuurlijk zonde. En toen dachten we opeens aan Marktplaats. Zo zouden we andere mensen blij maken en nog een centje verdienen ook. Bovendien waren we gelijk duurzame bezig. Onze stoeltjes zouden een tweede leven krijgen.”
Potentiële koper
Van alle richtingen worden foto’s van de stoelen gemaakt en een tekstje is zo geschreven: ‘Aangeboden: vier, zo goed als nieuwe eettafelstoelen, bieden vanaf 200 euro.’ Caroline: “Voor een stel merkstoelen vond ik dat een mooi bedrag. Nog geen twaalf uur later, op zaterdagochtend, reageerde de eerste potentiële koper. Althans, dat dacht ik.
Terwijl ik zit te genieten van mijn ontbijtje en digitale Parool, komt een appje binnen. Van ene Stefanie, haar profielfoto toont een jong, knap meisje. Ze vraagt of de stoelen nog te koop zijn en wat ik minimaal voor het kwartetje wil hebben. Laagste prijs is 200 euro, zo laat ik haar weten. Daar moest ze even over denken. Het bleef een minuut of tien even stil. Ik wachtte rustig af.”
‘Geen vuiltje aan de lucht, toch?’
Stefanie, die uiteraard helemaal geen Stefanie bleek te heten, liet Caroline via de app weten dat ze de stoelen graag voor 200 euro wil kopen. Alleen, Stefanie zit midden in een verhuizing en kan de stoelen niet zelf op komen halen. Dat wil ze laten doen door het bedrijf Brenger.nl. Caroline: “Ze appte me dat ze me een link zou sturen. Via die link kon ik een afspraak met het bedrijf maken voor een tijd en dag dat ze de stoelen op konden halen. Klinkt allemaal hartstikke goed, toch? Geen vuiltje aan de lucht zou je denken.”
Een cent overmaken
Caroline opent de link en komt gelijk in een soort agenda terecht. Een simpele website met de dagen van de week en tijden. “Ik selecteerde een dag en tijd: zaterdag, 13.00 uur. Ik dacht nog, dat gaat lekker snel. Opgeruimd staat netjes. Nadat ik de afspraak had ingepland, werd me gevraagd een cent over te maken. Dit zodat Brenger.nl kon zien dat ik echt wel een klant was. Ook geen probleem dacht ik nog. Een cent, dat heb ik wel over voor de verkoop. Het plannetje van ‘Stefanie’ werkte. Zij of hij had me bijna te pakken…”
Alarmbellen gaan af
Terwijl Caroline besluit een cent over te maken, vraagt het systeem om haar naam en rekeningnummer. “Best raar dacht ik nog, maar toch tikte ik het in. Daarna kreeg ik de melding of ik ook mijn laatste drie cijfers van mijn pas wilde intikken. En daar keek ik van op. Ik werd wakker. Laatste drie cijfers van mijn pas? Die had ik nog nooit in hoeven tikken. Er begonnen alarmbellen bij me af te gaan. De zogenaamde Stefanie, die nog steeds online was, stuurde ik een appje met de vraag of dat wel normaal was. Haar reactie: ‘Tuurlijk, dat moet je toch altijd doorgeven?’ En toen wist ik het, dit ‘mooie meisje’ kletste uit haar nek.”
Profielfoto weg
Caroline heeft door dat het geen zuivere koffie is, maar kan het bijna niet geloven. Is dit nou cybercriminaliteit? Wordt ze opgelicht? Ze doet een laatste check en vraagt aan de zogenaamde koper of ze zelf even een dag en tijd wil inplannen met Brenger.nl. “En dan opeens zie ik de profielfoto van de knappe Stefanie verdwijnen en weet ik het zeker. Mijn reactie? Allereerst heb ik haar huid via WhatsApp vol gescholden, daarna heb ik het nummer geprobeerd te bereiken. Ik kreeg een Belgische voicemail te horen.”
Harde les
Het kostte Caroline een paar dagen om zich niet meer oliedom te voelen. Ze neemt contact op met het bedrijf Brenger.nl en met Marktplaats. Beiden hebben hier vaker van gehoord. Voor de zekerheid blokkeert ze haar pas en verwijdert haar telefoonnummer bij Marktplaats. “Verder heb ik geen aangifte gedaan, het was gelukkig goed afgelopen. Maar ik realiseerde me wel degelijk dat het maar een haar scheelde of de rekeningen waren op die bewuste zaterdagochtend leeggeplunderd. Wat ik ervan geleerd heb? Dat je altijd op je hoede moet zijn. Ben je niet scherp, dan ben je zo je zuurverdiende centen kwijt.”
Deel dit bericht
1 oktober 2024
"Wat zeg je?" Door slimme oplossingen hoeft gehoorverlies geen beperking te zijn
Kunnen vertrouwen op je gehoor is een groot goed. En zo lang alles goed gaat, is je fijn functionerende gehoor iets vanzelfsprekends. Maar wat als je merkt dat je niet meer alles hoort? Dat je mensen niet goed verstaat en de tv steeds harder zet? Weet dat je niet de enige bent en dat je er iets aan kunt doen.
19 september 2024Ledenorganisatie
‘Dankzij de gift vanuit het Ledenfonds kunnen we weer veilig de uitkijktoren op’
Mikal Folkertsma is boswachter in het polderbos in Wieringermeer. Een natuurgebied in het noordelijkste puntje van Noord-Holland waar je reeën, zeldzame vogels én met een beetje geluk zelfs een vosje kunt spotten. ‘Ik ben werkzaam in mijn eigen achtertuin. Hoe gaaf is dat!’
8 augustus 2024
Download ons gratis e-book met wandelroutes in Noord-Holland en omgeving Zwolle
Wandelen is een heerlijke activiteit. Op je eigen tempo genieten van de omgeving met rust en ruimte om je heen. Het is goed voor je algehele conditie, je mentale welzijn en het verhoogt je levenskwaliteit.