Ga naar inhoud

23 oktober 2023Wonen

Hoe herken je of je gehackt bent (en wat moet je dan doen)?

Je wilt alleen in huis halen wat goed voelt, ook als het gaat om je computernetwerk. Maar het kan best zijn dat er al een hacker ingebroken heeft in je computer of netwerk, maar dat je het nog niet weet. Daarom leggen we graag uit hoe je hacking kunt herkennen en wat je ertegen kunt doen.

Hoe weet ik of ik gehackt ben?

  • Controleer op https://haveibeenpwned.com/ of je e-mailadres of eventuele andere gegevens zijn buitgemaakt door hackers na een datalek.
  • Check je recente bestanden. Ga naar Windows Verkenner en zie onder ‘Snelle toegang’ de lijst met bestanden die het laatst geopend zijn. Herken je deze niet, dan is er iemand anders in je computer geweest.
  • Bekijk de logboeken. In Windows kun je zoeken naar de app Logboeken. Hiermee zie je op welke tijdstippen er iets gebeurd is op je computer. Was je er zelf niet op dat moment? Dan is de activiteit verdacht.

Gehackt… en nu?

Wil je weten wat je moet doen als je zelf in een dergelijke situatie terechtkomt? De experts van Univé helpen je graag bij vragen over cybercrime: twijfel je over de betrouwbaarheid van een e-mail, of is je computer gehackt? Je kunt 24/7 kosteloos bellen naar de Univé Cyberhelpdesk: 0592 74 22 22. Je krijgt dan direct advies en ondersteuning op afstand door experts. Cyberhulp is standaard bij alle verzekeringen van Univé. Kijk voor meer informatie op unive.nl/cyberhulp.

Tips van ethisch hacker Wouter Slotboom om hacking te voorkomen:

  • Zet tweestapsverificatie aan voor al je online accounts. Naast het invoeren van je wachtwoord, krijg je dan een unieke code op je telefoon die je ook moet invoeren. Zo creëer je een extra beveiligingslaag. 
  • Kijk uit met openbare wifi-netwerken. Kwaadwillenden kunnen gemakkelijk met je meekijken op zo’n netwerk en je mogelijk omleiden naar sites met kwaadaardige code. Gebruik bij voorkeur je mobiele dataverbinding.
  • Schakel Universal Plug and Play (UpnP) uit op je router. Via dit protocol kunnen apparaten met elkaar praten. Dat kan handig zijn, maar mogelijk zet het de gegevens van je apparaten open en bloot op het internet.
  • Gebruik geen wachtwoorden, maar wachtzinnen. Hoe langer je wachtwoord, hoe moeilijker het te kraken is. Gebruik bijvoorbeeld: ”Ik ben in 2019 op vakantie geweest naar Spanje!” in plaats van “Spanje2019!”.
  • Maak je een account aan op een site die je niet regelmatig gaat bezoeken? Kies dan voor een willekeurig wachtwoord. De volgende keer dat je inlogt, kies je voor de optie ‘wachtwoord vergeten’. Inloggen duurt iets langer, maar je hoeft niet al je wachtwoorden te onthouden. Zo ben je minder snel geneigd om een makkelijk wachtwoord of overal hetzelfde wachtwoord te gebruiken.

Deel dit bericht