Ga naar inhoud

4 september 2017Vervoer

Groot voordeel dankzij deze kleine lettertjes van je autoverzekering

Kleine lettertjes hebben een slechte reputatie. Dat bracht ons op een idee. Wij van Univé hebben de polisvoorwaarden van onze autoverzekeringen onder het vergrootglas gelegd met in het achterhoofd de vraag: hoe kun jij het maximale uit je verzekering halen? Aan de hand van drie situaties lichten we wat kleine lettertjes uit die jou groot voordeel kunnen opleveren.

Van hert tot bliksem

Blikseminslag. Joyriden. Langstrekkende hooligans. Koffievlekken op de achterbank. Steenslag op de motorkap. Een hert op de bumper. Stoeprandschade. Een vallend vliegtuigonderdeel. En zelfs aanrijdingen. Het kan je als automobilist allemaal gebeuren. En het kan allemaal onder je verzekering vallen. Of dat zo is, hangt af van je verzekering (WA, WA+ of All Risk) én je verzekeraar. Laten we eens kijken naar drie onverwachte schadesituaties waarin je Univé Autoverzekering je uit de brand helpt.

Situatie: je rijdt een voetganger of fietser aan zonder schuld

Zelfs al gaat het om de sterkste man van Nederland: rijd jij als automobilist een voetganger of fietser aan, dan wordt hij of zij als de zwakkere partij gezien. De wet stelt dat jij (via je verzekering) vervolgens aansprakelijk bent voor de schade van de ander. Dit valt gewoon

onder de dekking van je autoverzekering, dus het schadebedrag hoef je niet zelf op te hoesten. Maar… je schrikt je vast een ongeluk als je hoort dat dit van je no-claimkorting afgaat. Althans, bij de meeste verzekeraars. Wij van Univé vinden dat niet eerlijk. In onze kleine lettertjes staat daarom: geen schuld = geen invloed op je schadevrije jaren. En natuurlijk doen wij ons uiterste best om jóuw schade te verhalen bij de verzekeraar van de fietser of voetganger.

Situatie: je autosleutel is gestolen

Sinds startonderbrekers in 1998 verplicht zijn gesteld, is het gelukkig behoorlijk lastig om een auto te stelen. Tenzij de boef je sleutel ontvreemdt natuurlijk. In dat geval heb je niet één probleem, maar meteen een hoop. Ga maar na. Is de dief er ondertussen al met mijn auto vandoor? Zo niet, hoe kom ik mijn auto in? Moet ik nu alle sloten laten vervangen? En wie gaat dat allemaal betalen?

Een WA+- of All Risk-verzekering is in dit geval de sleutel tot succes. Die vergoedt namelijk de schade, mits de sleutel uit je huis of met geweld is gestolen. Ben je WA-verzekerd, wacht dan nog even met stressen. Mogelijk is er een escape. Is je sleutel in boosaardige handen gevallen bij een woninginbraak, dan valt de schade onder je inboedelverzekering.

Autosleutels zijn tegenwoordig behoorlijk hightech en dus duur. Soms moet bij sleutelverlies ook de startonderbreker worden aangepast, of moeten zelfs alle sloten worden vervangen. Slotsom: zo’n diefstal kan een dure zaak worden. Wel zo fijn dus, dat je WA+ of All Risk-verzekering van Univé de schade tot 500 euro vergoedt.

Situatie: jij hebt patent op pech

In februari kampte je met een olielekkage, vorige maand met een lekke band en nu met een piepende V-snaar. Dan heb je best veel pech. Troost je, het valt in het niet bij pechvogel Roy Sullivan. Deze Amerikaanse parkwachter werd maar liefst zeven keer getroffen door de bliksem. Of kijk naar het Britse koppel Jason en Jenny Cairns-Lawrence, die de aanslagen van 9/11 (2001), op de Londense metro (2005) én die in Mumbai (2008) meemaakten. Goed, zo kun je natuurlijk alles wel relativeren. Maar het is en blijft vervelend om met panne te staan.

Univé helpt je graag als het even tegenzit. Met de aanvullende dekking Pechhulp zorgen we dat er binnen een half uur hulp is. Ook als je patent hebt op pech. Per verzekeringsjaar helpen we je namelijk tot wel zeven keer. Sommige euvels, die je (helemaal of deels) zelf had kunnen voorkomen, vergoedt de Pechhulp maar één keer per jaar. Denk aan een lege accu of de sleutel – daar is ‘ie weer – in je afgesloten auto laten liggen. Vergoeden we de pech niet, dan laten we je trouwens niet in de kou staan. Ook dan regelen we razendsnel hulp, alleen betaal je die dan zelf.

Vooruit, met z’n allen achteruit

Niemand houdt van autoschade, op automonteurs na misschien. Eén van de situaties waarbij het vaakst schade ontstaat, is parkeren. Gouden tip: parkeer je achteruit in, dan heb je 30 procent minder kans op schade. De draaicirkel is namelijk kleiner en dus hoef je niet zo vaak te steken. Bovendien ben je veel sneller weg in het geval van calamiteiten. Let wel: ben je niet zo’n ster in achteruit inparkeren? Oefen dan eerst een middagje op een lege parkeerplaats. Zo voorkom je niet alleen schade. Je zorgt ook dat je niet ongewild de lachers op je hand krijgt. Zoals deze bestuurder, die vier keer steekt, alsnog tegen de buurauto aanrijdt en uiteindelijk aan de bijrijderskant uitstapt.

Deel dit bericht