Ga naar inhoud

12 januari 2023Wonen

Energieplafond; hoe werkt dat nou eigenlijk?

Het zal je niet zijn ontgaan; vanaf 1 januari 2023 geldt een energieplafond voor alle huishoudens en andere kleingebruikers. Maar wat houdt dat plafond precies in en wat betekent dat voor jouw portemonnee?

Om ons te compenseren voor de hoge energieprijzen, kwam de overheid ons in november en december 2022 tegemoet met € 190,- korting op de energierekening. Dit jaar hebben we te maken met een energieplafond. Een regeling van de overheid die ervoor moet zorgen dat burgers de rekening voor gas, elektriciteit en stadwarmte kunnen blijven betalen. Wie met zijn verbruik onder het vastgestelde plafond blijft, betaalt een tijdelijk aangepast bedrag voor de energiekosten. Dit werkt als volgt:

Prijsplafond en verbruiksplafond

Het energieplafond bestaat uit een prijsplafond en een verbruiksplafond. Wie onder het verbruiksplafond blijft, betaalt dus een aangepast bedrag voor gas, stroom en warmte. Hier wat zaken op een rij:

  • Voor gas is het maximale tarief € 1,45 per kuub tot een verbruik van 1.200 kuub per jaar.
  • Voor elektriciteit is het maximale tarief van € 0,40 per kilowattuur (kWh) tot een verbruik van 2.900 kWh per jaar.
  • Voor stadswarmte is het maximale tarief € 47,38 per gigajoule stadswarmte tot een verbruik van 37 gigajoule per jaar.

Het staatje hierboven maakt duidelijk dat het nog steeds zinvol is om zuinig om te gaan met energie. We betalen dit jaar namelijk een maximaal bedrag voor gas, elektriciteit en warmte.  Tót je het verbruiksplafond hebt bereikt. Voor alles wat je daarboven verbruikt, betaal je de marktprijs van dat moment. Is je contract lager dan het tarief van het prijsplafond? Dan geldt voor het totale verbruik het tarief uit je contract. Niemand is duurder uit dit jaar. Wel is het dus nog steeds slim om zuinig om te gaan met energie. Dus: ook met deze regeling zijn zonnepanelen of een waterbesparende douchekop een slimme aankoop. En die dikke trui? Berg die ook nog maar even niet op. 

Jaarafrekening

Tot nu toe lijkt alles heel duidelijk. Toch zijn er nog wat zaken waar je rekening mee moet houden. Het kabinet heeft het plafond namelijk per dag vastgesteld. De overheid gaat dus niet uit van een maximum energieverbruik per jaar. In de wintermaanden is dat verbruiksplafond hoger dan in de zomermaanden. Verbruik je op een koude dag of maand meer gas, dan kan je dat hoge verbruik op een warmere dag of maand compenseren. Maar nu komt het; je moet hierbij wel rekening houden met de maand waarop je je jaarafrekening binnenkrijgt. Want, omdat je op elk gewenst moment over kan stappen van energieleverancier, krijgt ook iedereen zijn jaarafrekening in een andere maand. Namelijk, in dezelfde maand waarop je energiecontract is ingegaan. Het prijsplafond wordt dan ook niet over het kalenderjaar verrekend. En dat heeft nogal wat gevolgen. Stel, je hebt vorig jaar april je energiecontract afgesloten. Dan ontvang je ook je jaarnota in april dit jaar. De overheid heeft voor de eerste drie maanden van dit jaar een prijsplafond van 568 kuub vastgesteld. Is je verbruik in deze maanden hoger geweest dan dit plafond, dan zal je het markttarief van je leverancier moeten betalen.

Overstappen

Zuinig zijn met energie loont dus nog steeds. Niet alleen ben je duurzaam bezig, ook is het goed voor je portemonnee. Onze tip: Weet wanneer je je afrekening krijgt en hou je verbruik maandelijks in de gaten. Laat de verwarming bij aangename temperaturen uit, dan kan je er op koude dagen warmpjes bijzitten. 

Deel dit bericht